از رونمایی نمایشگر AMOLED چند سالی میگذره. این صفحه نمایش در اون دوره زمانی از دیگر نمایشگرها بزرگتر و پررنگتر بود و زمان خرید موبایل به شدت نظر خریدار رو جلب میکرد. محبوبیت این صفحه نمایش روز به روز بیشتر میشه و اکثر سازندگان گوشیهای موبایل از این نمایشگر استفاده میکنن.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
باید دید که اگه دستگاهی صفحه نمایش AMOLED داره چه انتظاراتی میتونیم از اون داشته باشیم و از چه امکاناتی باید چشمپوشی کنیم. در این که امروزه استفاده از پنل AMOLED در گوشیهای هوشمند بسیار متداوله شکی نیست. اما هنگام خرید گوشی مسئله انتخاب اون برای کاربر اهمیت پیدا میکنه؛ چون که باید از میان صفحه نمایشهای OLED، AMOLED و SuperAMOLED یکی رو انتخاب کنه.
پس نیازه کاربر اطلاعات درستی درباره انواع نمایشگرها رو داشته باشه. در اینجا قصد دارم ویژگیهای نمایشگر آمولد و تفاوت اون رو با دیگر نمایشگرها بررسی کنم تا به شناخت کامل و جامعی از اونها برسیم. اگر هم دنبال خرید گوشی موبایل هستین، میتونین به سایت ایسل سر بزنین تا خریدتون رو با مناسبترین قیمت گوشی انجام بدین.
نمایشگر موبایل AMOLED
همونطورکه از اسم AMOLED مشخصه، این نمایشگر تکنولوژی پیشرفته صفحه OLED هست. این تکنولوژی یکی از بهترین تکنولوژیهای صفحه نمایش برای استفاده در تلویزیونها، موبایلها و کامپیوترها هست. اما AMOLED از چه واژههایی تشکیل شده؟ AMOLED عبارت اختصاری Active Matrix Organic Light Emitting Diodes هست که به معنای دیود گسیل نور ارگانیکی با ماتریس فعاله.
دیود گسیل نور یا همان LED همان تکنولوژی بهکار رفته در صفحه نمایش گوشی موبایله که در رنگهای قرمز، آبی و سبز پدیدار میشه. وقتی این سه رنگ با هم ترکیب میشن به صورت پیکسل درمیان و در این حالت میتونن نور سفید و نورهای دیگه رو بسازن. وقتی پیکسلهای تشکیل شده روی هم قرار میگیرن نمایشگر گوشی موبایل ساخته میشه.
این که این پیکسلها به چه ترتیبی با هم ترکیب بشن نشوندهنده نوع عملکرد صفحه نمایشه. چرا درباره نمایشگر AMOLED واژه ارگانیک به کار رفته؟ علت استفاده از واژه ارگانیک اینه که در این نوع صفحه نمایش از صفحاتی با جنس مواد آلی میان صفحههای پیکسلی استفاده شده.
وجود این صفحات باعث میشه که در هنگام ورود شدت جریان، نور ایجاد بشه. البته این رو باید در نظر داشته باشین که ارگانیکبودن دیودها ممکنه به مرور باعث فرسایش اونها و حتی سوختگی صفحه نمایش بشه. عبارت ماتریس فعال در صفحه نمایش AMOLED به چه معنا هست؟
ماتریس فعال نوع کنترل دیودهای گسیل نور ارگانیک هست. در واقع در این نوع صفحه نمایش هر دیود گسیل نور (LED)به یک خازن و یک ترانزیستور فیلم باریک متصل میشه و این اتصال کنترل در هر پیکسل رو درستتر و سریعتر میکنه.
خوندن این مطلب رو بهتون پیشنهاد میکنم: نحوه فعال سازی هات اسپات در گوشی اندروید
تفاوت میان AMOLED، OLED و Super AMOLED
OLED و AMOLED
تفاوت اصلی میان نمایشگر AMOLED و OLED در بخش AM یا همان ماتریس فعاله. در واقع معنای OLED دیود گسیل نور ارگانیکیه و ماتریس اون غیرفعاله. هر دوی اونها از لایههای الکترولومینسانس استفاده شده و نور لازم بدون نیاز به نور پس زمینه ایجاد میشه.
AMOLED پیشرفتی از تکنولوژی اولیۀ OLED هست که برای تلویزیونهای بزرگتر و صفحه نمایش لپ تاپ به کار میره و این پیشرفت با استفاده از یک لایه ترانزیستور فیلم نازک (TFT) به دست اومده. به غیر از این موارد در باقی ویژگیها با همدیگه تفاوتی ندارن.
Super AMOLED و AMOLED
سامسونگ برای بعضی از صفحهنمایشهای محصولاتش به جای نمایشگر AMOLED عبارت Super AMOLED رو بهکار برده. در این نوع صفحه نمایش لایۀ لمسی با نمایشگر به صورت یکپارچه درآمده. سامسونگ از این نوع نمایشگر برای گوشیهای موبایل پرچمدار خود استفاده کرد. شرکتهای دیگه هم به همین منوال پیش میرفتن.
البته اخیراً این نوع صفحه نمایش رو در گوشیهای میانرده هم مشاهده میکنیم. تفاوت اصلی این نوع نمایشگر با نمایشگر AMOLED به غیر از بخش تکنولوژی زیر نور آفتاب مشخص میشه. گوشیهای با پنل سوپر امولد زیرنور مستقیم خورشید کیفیت خیلی بهتری در مقایسه با نمایشگر امولد دارن و همچنین مصرف انرژی اونها هم کمتره.
گوشی سامسونگ از این نمایشگر با عنوان امولد پویا یاد میکنه. نمایشگر سوپر AMOLED استاندارد HDR10+ رو پشتیبانی میکنه که یعنی طیف رنگی بیشتری رو پوشش میده و همینطور از کنتراست بالاتری برخورداره.
تفاوت میان AMOLED و LCD
همونطور که در بالا اشاره کردم تفاوت میان OLED و پنل AMOLED فقط در بخش ماتریس فعال و غیرفعاله پس میتونیم در حین مقایسه این رو در مقابل صفحات دیگه قرار بدیم. نمایشگرهای LCD نور پس زمینه دارن در حالی که اگه صفحه نمایش OLED باشه هر پیکسل میتونه فارغ از مابقی پیکسلها خاموش و روشن بشه.
همین مسئله باعث میشه عمق قسمتهای سیاه این نوع صفحه نمایش بیشتر باشه و همچنین نسبت کنتراست اون هم به میزان درخور توجهی افزایش پیدا کنه. همین ویژگیِ استفاده از نور پس زمینه در پنلهای LCD کیفیت و تنوع نور اون رو کم میکنه. اما در مقابل، در نمایشگرهای OLED و AMOLED رنگهایی که به نمایش درمیان بسیار زنده و باکیفیت هستن.
در بالا به این موضوع اشاره کردم که برای تولید نور سفید در نمایشگر امولد سه رنگ آبی و قرمز و سبز ترکیب میشدن در حالی که در نمایشگر LCD برای ساخت رنگ سفید از LED به رنگ آبی و صفحهای از جنس فسفر زرد رنگ روی اون استفاده میشه. این ترکیب رنگها چه در پنل LCD و چه در AMOLED یک علت مهم داره. علت اینه که رنگ سفید به صورت منفرد و تک وجود نداره و وقتی به وجود میاد که رنگهای خاصی با هم ترکیب بشن.
چون در نمایشگر AMOLED تمامی رنگهایی که ترکیب شدن اصلی هستن، رنگی که این صفحه نمایش ایجاد میکنه دقیقتر از رنگ صفحه نمایش LCD هست.
شاید این مقاله به کارت بیاد: چطور میشه گوشی موبایل رو ردیابی کرد؟
نمایشگر AMOLED چه مزایایی داره؟
در ادامه مزایای نمایشگر amoled رو براتون توضیح میدیم.
نورپردازی به صورت پیکسل به پیکسل
در بخش قبلی به این موضوع اشاره کردم که پیکسلها در صفحه نمایش AMOLED میتونن به صورت مفرد خاموش و روشن بشن و به همدیگه وابسته نیستن. وابسته نبودن پیکسلها به هم این مزیت رو داره که اگه در بخشی از تصویر رنگ سیاه باشه پیکسلهای اون بخش خاموش میشن. این خاموشی تصویر رنگ سیاه رو بسیار عمیقتر نشون میده.
کنتراست بالا
تفاوت تاریکترین و روشنترین قسمت صفحه نمایش در مدل پنل امولد بسیار بارزه و این کنتراست بالا باعث افزایش شفافیت تصاویر در صفحه نمایش میشه.
مصرف انرژی کم
این مزیت باعث میشه خیلی دیرتر شارژ گوشی یا لپ تاپ تموم بشه. این کممصرف بودن رو افرادی که به بازیهای کامپیوتری علاقه دارن بهتر حس میکنن؛ چون در بیشتر بازیهای رایج پس زمینه تاریکه.
زاویۀ دید گستردهتر
در مدل AMOLED مانند ال سی دی بخش مسدودکردن نور (Blocking) وجود نداره، که باعث محدودکردن دیدگاه های جانبی بشه. به همین خاطر زاویۀ دیدی که ایجاد میکنه از زاویۀ دید در LCD گستردهترا.
ضخامت کم
مزیت بعدی این نوع نمایشگر اینه که ضخامت کمی داره. این ضخامت کم به سازندگان امکان ساخت گوشیهایی با صفحه نمایش تاشو یا رولشونده داده. اولین گوشی تاشوی جهان که از این ویژگی استفاده کرد گوشی Royole FlexPai بود که شرکت چینی BOE اون رو ساخت.
در حال حاضر بیشترین تنوع گوشیهای تاشو در میان مدلهای سامسونگه که دقیقاً از این ویژگی نمایشگر AMOLED استفاده کرده.
این مقاله هم به کارت میاد: راهکارهای پر شدن حافظه گوشی اندروید
نمایشگر AMOLED چه معایبی داره؟
با وجود اینکه این نوع اسکرین روز به روز طرفداران بیشتری پیدا میکنه، معایبی هم در اون دیده شده. از جملۀ این معایب میتوشه به موارد زیر اشاره کرد:
قیمت بالا
در حال حاضر قیمت صفحه نمایش AMOLED بیشتر از صفحه نمایش LED-LCD با ابعاد بزرگتره. به همین علت قیمت لپتاپ و گوشی و… که از این نوع نمایشگر در اون به کار رفت گرانتر از مدلهای دیگه هست. البته سازندگان کامپیوتر این مژده رو دادن که در آینده قیمتها رو پایین میارن.
طول عمر کوتاهتر
بعضی از ترکیبات آلی رنگهای خاص OLED قابلیتهای روشناییشون رو سریعتر از ترکیبات غیرمعدنی در صفحه نمایش LED-LCD از دست میدن و از همین رو طول عمر نمایشگر AMOLED کمتر از انواع دیگهی نمایشگرهاست. سازندگان این صفحه در تلاش هستن که در عین استفاده از RGB یا فیلترهای مشابه برای دستیابی به رنگهای دیگر، رنگهایی با طول عمر بیشتر برای OLED پیدا کنن.
محتملبودن سوختن پیکسلها
یکی از جنبههای منفی روشنایی پیکسل به پیکسل مستقیم اینه که بعضی از OLEDها بیشتر استفاده میشن و عملکرد اونها در طول زمان کاهش پیدا میکنه. در نتیجه پیکسلهایی از صفحه نمایش که روشنتر هستن احتمال سوختگی در اونها رایجه و اگه اتفاق بیفته هرگز بهطور کامل برطرف نمیشه. برای حل این مشکل بسیاری از سازندگان امولد در حال ساخت این صفحه نمایش با کمکِ قطعات خودکار هستن تا مناطقی که بیش از مناطق دیگر روشن ماندن رو شناسایی کنن.
کاهش کیفیت در طول زمان
این نوع صفحات با وجود کیفیت بسیار خوبی که دارن در طول زمان نمیتونن اون رو حفظ کنن و به مرور شفافیتشون رو از دست میدن.
این مطلب رو از دست نده: معرفی ترفندهایی برای افزایش امنیت گوشی
نتیجۀ کلی
به طور کلی میشه گفت که تکنولوژی یک جا ننشسته و هر روز صفحات نمایش رو به پیشرفت هستن. در گذشته LCDها عملکرد بسیار خوبی داشتن اما به مرور با ورود LEDها کنار گذاشته شدن. بعد از اون OLEDها اومدن که کم مصرف و باکیفیت بودن اما امکان تطبیق با اندازههای بزرگتر برای اونها وجود نداشت.
بعد نمایشگرAMOLED وارد شد. به طور خلاصه میشه گفت که صفحه نمایش امولد برای هر اندازهای مناسبه، کنتراست بالایی داره و انعطافپذیری خوب اون به سازندگان گوشی این امکان رو داده که گوشیهای تاشو و رولشونده بسازن. تکنولوژی به کار رفته در نمایشگر AMOLED انتظارات کاربران از یک صفحه نمایش رو بالا برده و اگه شما از جمله کسانی هستین که از بازیهای کامپیوتری لذت میبرین لازمه لذت استفاده از این نمایشگر رو تجربه کنین.
سوالات متداول
فرق amoled با super amoled چیه؟
نمایشگر سوپر آمولد درواقع نسخه بهبود یافته امولد هستش که ضخامت صفحههای اون کاهش پیدا کرده و نور و کنتراست بهتری رو به شما ارائه میده.
گوشیهای زیادی از انواع پنل امولد استفاده کردن.