همه چیز در مورد تراشه بایونیک (Bionic)

همه چیز در مورد تراشه بایونیک (Bionic)

آموزش
2 دیدگاه

اپل، این برند معروف و معتبر آمریکایی که هرکسی آرزوی داشتن یکی از محصولاتش رو داره ابزارهای منحصر به فردی در تولیدات خودش به کار می‌گیره که باعث افزایش قیمت گوشی می‌شه. در حقیقت می‌تونیم بگیم یکی از بزرگترین دلایل گرون بودن گوشی و سایر محصولات اپل، پیکربندی سخت افزاری قدرتمند و استفاده از تراشه‌های اختصاصیه.

در واقع، اپل با بهره‌گیری از پردازنده اختصاصی خودش یعنی تراشه Bionic باعث افزایش قیمت تولید محصولات این کمپانی می‌شه و این برند هم مجبوره این هزینه رو مستقیماً در قیمت‌گذاری گوشی‌های خودش جبران می‌کنه. اما منظور از تراشه Bionic چیه؟ انواع تراشه‌های اپل کدومن؟ با من همراه باشین تا در این مقاله شما رو با تراشه بایونیک اپل و انواع اون بیشتر آشنا کنم.

برای  خرید گوشی آیفون میتونید وارد سایت ایسل بشین و با بررسی و مقایسه قیمت محصولات خریدتون رو انجام بدین.

تراشه Bionic اپل

تراشه Bionic اپل

اپل همیشه در زمینه تولید پردازنده‌های اختصاصی با سایر برندها در حال رقابت بوده و بدون شک همیشه در این مسیر پیشرو بوده  و امروزه تراشه Bionic اپل یکی از بهترین پردازنده‌های موبایل در جهانه که هیچ برندی توان رقابت با اون رو نداره.

به‌ عبارت دیگه پردازنده بایونیک اپل به‌ عنوان تراشه اختصاصی این برند بسیار عالی عمل کرده و با جدیدترین و بروزترین فناوری‌های روز دنیا سازگار هستن و از هوش مصنوعی بهره می‌برن. در حقیقت تراشه اختصاصی اپل با فاصله بسیار زیادی با تراشه‌های سامسونگ و هواوی در حال رقابته.

این مقاله هم شاید به کارت بیاد: پردازنده اگزینوس

بررسی تراشه بایونیک اپل از سال 2017 تا 2021

تراشه بایونیک A11

تراشه بایونیک A11

تراشه A11 Bionic ، پردازنده گوشی اپل در سال 2017 هست که برای اولین بار در گوشی‌های سری آیفون 8 و آیفون 8 پلاس به کار گرفته شد بعد به آیفون X هم راه پیدا کرد. این تراشه نسبت به نسل قبلی پردازنده‌ها پیشرفت‌های قابل توجهی به همراه داشت.

پردازنده 10 نانومتری تراشه Bionic a11 شش هسته‌ای بود که از دو هسته پردازشی قدرتمند Monsoon استفاده می‌کرد که حدود 25 درصد سریع‌تر از پردازنده قبلی اپل بود. جالب اینجاست چهار هسته دیگه‌ی پردازنده مرکزی، نمونه‌های کم مصرف Mistral بودن که سرعت رو تا 70 درصد بهبود می‌بخشیدن.

کمپانی اپل در تراشه Bionic A11  خودش هم GPU اختصاصی خودش رو به روز کرد. پردازنده گرافیکی سه هسته‌ای اپل تقریباً 30 درصد سریع‌تر از نسل قبلی پردازنده‌های اپل بود و در ارائه محتوای ویدیویی زنده عملکرد بسیار خوبی داشت.

این مقاله هم شاید برات جذاب باشه:  انواع محافظ صفحه نمایش گوشی

پردازنده A11 Bionic هم با تکیه بر پلتفرم CoreML شاهد بهبودهایی در بخش هوش مصنوعی بود. در حقیقت تراشه بایونیک اپل که در گوشی iPhone X به کار رفته امکان انجام 600 میلیارد عملیات در ثانیه رو فراهم می‌کرد که این عدد در سال 2021 چندان هم زیاد نیست. اپل در سال 2017 با ادغام پنل ISP در A11 Bionic با فعالیت هوش مصنوعی موجب شد تشخیص عمق میدان نسبتاً دقیقی رو ارائه بده. به این ترتیب می‌شه این پردازنده رو آغازگر ارتقای سطح عکاسی پرتره در آیفون‌ها دونست.

تراشه بایونیک A12

تراشه بایونیک A12

اپل در سال 2018 از پردازنده جدید خودش با عنوان تراشه Bionic a12 رونمایی کرد و گوشی‌های اپل XR ،XS و XS Max با این تراشه بایونیک اپل وارد بازار شدن. این پردازنده نسبت به نسل قبلی خودش در بخش CPU و GPU دچار پیشرفت‌های چشمگیری شدن اما پیشرفت کلی مربوط به موتور پردازش عصبیه.

تراشه A12 Bionic اولین پردازنده 7 نانومتری اپل بود که 6.9 میلیارد ترانزیستور رو در خودش جا داده بود. اپل در این تراشه CPU رو با شش هسته پردازشی معرفی کرد که مانند نسل قبل از 2 هسته پردازشی سنگین و 4 هسته نسبتاً کم مصرف تشکیل شده بود.

به این ترتیب A12 بایونیک در پردازنده مرکزی، دو هسته 2.5 گیگاهرتزی Vortex و چهار هسته پردازشی 1.9 گیگاهرتزی Tempest رو به نمایش می‌ذاشت. ناگفته نمونه این تراشه تا سه گیگابایت رم رو پشتیبانی می‌کرد، اما در وظایف چندگانه در مقایسه با رقیبانش بسیار موفق‌تر عمل می‌کرد. پردازنده گرافیکی چهار هسته‌ای اپل در سال 2018، 50 درصد قدرتمندتر از تراشه معرفی شده در سال 2017 بود.

این مطلب هم بهت کمک می‌کنه: تراشه مدیاتک

اما همونطور که گفته شد واحد پردازش عصبی در این پردازنده یکی از اولین نمونه‌های قدرتمند در بین گوشی‌ موبایل و البته رقیب اصلی پردازنده Kirin 980 هواوی بود. موتور پردازش عصبی هشت هسته‌ای تراشه A12  قادر به انجام 5 تریلیون عملیات در ثانیه بود که در مقایسه با تراشهA11  جهشی قابل توجه بود. اپل به کمک این تراشه قدرتمند خودش به دنیای هوش مصنوعی ورود کرد.

تراشه بایونیک A13

تراشه بایونیک A13

اپل در سال 2019 گوشی‌ آیفون خودش رو به پردازنده A13 Bionic مجهز کرد و اون رو در موبایل‌های هوشمند خانواده iPhone 11 و iPhone SE 2020 به کار برد. تراشه بایونیک A13 مانند تراشه A12، طی فرآیند 7 نانومتری ساخته شده، اما این پردازنده از 8.5 میلیارد ترانزیستور ساخته شده که همین عامل موجب شده  تراشه Bionic اپل در سال 2019 حدود 20% قوی‌تر از تراشه Bionic نسل قبلی‌ش باشه.

اپل با معرفی تراشه Bionic در گوشی‌های آیفون 11 خود مدعی شد که بهبود مصرف انرژی در این پردازنده از همه پردازنده‌های نسل قبل بیشتره و افزایش عمر باتری در گوشی‌های مجهز به این پردازنده بی سابقه هستش. در حقیقت تراشه A13 بایونیک تونست با صرفه‌جویی 40 درصدی در مصرف انرژی، عمر باتری گوشی‌های هوشمند آیفون رو تا چهار ساعت برای آیفون 11 پرو و تا پنج ساعت برای 11 پرومکس افزایش بده.

تراشه بایونیک A13 اپل مشابه نسخه قبلی خود از شش هسته پردازنده در CPU استفاده می‌کنه که دو هسته قدرتمند برای کارهای بسیار سنگین و چهار هسته میان‌رده کم مصرف برای پردازش سبک‌تر استفاده می‌شن. به این ترتیب تراشه بایونیک A13 به دو هسته لایتنینگ با فرکانس 2.65 گیگاهرتز و چهار هسته تاندر با فرکانس 1.8 گیگاهرتز مجهز هستن. اپل در سال 2019، با معرفی پردازنده A13 بار دیگه تمرکز خودش رو بر هوش مصنوعی و پیشرفت‌های اون نمایان کرد و در این زمینه با دستاوردهای جدیدی خودش رو به کاربران و دوست‌داران این برند نشون داد. لازم به ذکره که عملکرد موتور تراشه A13، بیست درصد سریع‌تر از نسل قبلیه.

به این مطلب هم سر بزن: بهترین گوشی آیفون

تراشه بایونیک A14

تراشه بایونیک A14

یک بار دیگه اپل در سال 2020 با بهره‌گیری از جدیدترین تراشه اختصاصی خودش یعنی تراشه بایونیک A14 در گوشی‌های آیفون 12 همه رو شگفت زده کرد و سیل عظیمی از فناوری رو در قالب گوشی‌های خانواده آیفون 12 روانه بازار کرد. با اینکه امروزه گوشی‌های آیفون 13 جدیدترین گوشی‌های اپل هستن و توجه گیمرهای آیفون رو به خودشون جلب کردن، اما سری آیفون 12 هم‌چنان پرطرفدارترین گوشی‌های هوشمند اپل هستن.

تراشه Bionic A 14 نه تنها اولین پردازنده 5 نانومتری اپل بود، بلکه اولین نمونه اولیه 5 نانومتری جهان بود. در واقع پردازنده‌های 5 نانومتری تراشه اسنپدراگون ، اگزینوس و تمام تراشه‌های موجود همگی بعد از تراشه Bionic A14 تولید شدن. این تراشه با وجود ظرفیت بالایی که داره، با بهینه سازی قابل توجهی در مصرف انرژی همراهه.

CPU شش هسته‌ای این پردازنده اپل از دو هسته بسیار قدرتمند 3.1 گیگاهرتزی برای عملکرد عالی در کارهای سنگین و چهار هسته کم مصرف برای سایر فرآیندهای گوشی مورد استفاده قرار می‌گیرن. دو هسته 3.1 گیگاهرتزی Firestorm قدرتمندترین هسته‌های پردازشی و چهار هسته 1.8 گیگاهرتزی Icestorm نمونه‌های کم مصرف این مجموعه هستن.

تراشه A14 Bionic از یک پردازنده گرافیکی موبایل چهار هسته‌ای اپل برای پردازش داده‌های گرافیکی استفاده می‌کنه که به گفته اپل تقریباً 30 درصد بهتر از تراشه بایونیک A13 هست. موتور پردازش عصبی که در نسل‌های قبلی حداکثر 5 تریلیون عملیات در ثانیه رو مجاز کرده بود، در تراشه A14 Bionic به حداکثر 11 تریلیون عملیات در ثانیه می‌رسه. در مجموع این تراشه 80 درصد از نسل قبلی پردازنده‌های اپل قدرتمندتره. طبق آمار منتشر شده، تراشه به کار رفته در خانواده آیفون 12 در سال گذشته در رتبه‌بندی وب سایت Nanoreview، مقام سوم رو در بین قدرتمندترین تراشه‌ها به‌دست اورده.

تراشه بایونیک A15

تراشه بایونیک A15

اپل در جدیدترین گوشی‌های پرچم‌دار خودش یعنی خانواده آیفون 13 در سال 2021 از تراشه قدرتمند A15 Bionic با لیتوگرافی 5 نانومتری استفاده کرده و در حال حاضر این تراشه قدرتمندترین پردازنده موجود در بازاره. تراشه بایونیک اپل با 15 میلیارد ترانزیستور، 27 درصد قدرتمندتر از تراشه A14 هست. تراشه A15 اپل از شش هسته پردازنده در CPU استفاده می‌کنه. در واقع دو هسته قدرتمند Avalanche با فرکانس 3.22 گیگاهرتز و چهار هسته پردازشی کم مصرف بلیزارد با فرکانس 2 گیگاهرتز، جدیدترین تراشه اپل رو تشکیل می‌ده.

تراشه A15 اپل در نسخه‌های آیفون 13 پرو از یک پردازنده گرافیکی پنج هسته‌ای اپل و در نسخه معمولی از پردازنده گرافیکی اپل چهار هسته‌ای استفاده می‌کنه. در این تراشه شاهد رشد 50% پردازنده گرافیک هستیم. واحد پردازش عصبی در A15 بایونیک، امکان انجام 15.8 تریلیون عملیات در ثانیه رو فراهم کرده تا توانایی انجام کارهای مربوط به هوش مصنوعی رو به بهترین شیوه انجام بده.

تراشه A15 Bionic به شما امکان اتصال به فناوری 5G و البته پشتیبانی از مودم بی سیم Wi-Fi 6 رو می‌ده. هم‌چنین این پردازنده، حافظه نهان رو به 32 مگابایت به روز رسانی کرده تا عملکرد در این زمینه دو برابر شود. طبق گفته اپل، تراشه A15 نسبت به رقبای خودش از نظر سرعت عملکرد پردازنده رشد 50 درصدی رو داشته و در بخش GPU هم 30 درصد پیشرفت کرده. تراشه Bionic A15 علاوه بر بهبود عملکرد، از مصرف انرژی نیز کم مصرف‌تره.

جمع‌بندی

در این مقاله به معرفی انواع تراشه بایونیک و تغییرات اون از سال 2017 تا 2021 پرداختم و بررسی کردم که این تراشه تخصصی اپل چه ویژگی‌هایی داره. قیمت بالای گوشی‌های شرکت اپل به نسبت سایر اسمارت‌فون‌ها به دلیل استفاده از تراشه اختصاصی Bionic هست‌. اگه علاقه‌مند به موضوعات تکنولوژی هستین پیشنهاد می‌کنم که بقیه مطالب مجله ایسل رو از دست ندین.

سوالات متداول

نهایت حد روشناییش برابر با ۲۰۰۰ نیت هستش

نظر شما راجع به این مقاله چیست؟

2 دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدترین ها

عضویت در خبرنامه

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همچنین شاید دوست داشته باشید!