شاید عده کمی با گوشیهای بلک بری آشنا باشن و یا حتی از نزدیک این گوشی موبایل رو دیده باشن اما این دستگاهها به خاطر دو چیز در جهان معروف هستن: اول به دلیل کیبوردهای کاملی که دارن و دوم به خاطر سیستم عاملی که امنیت اونها رو در دنیا منحصر به فرد میکنه. در مقاله امروز مجله ایسل تصمیم داریم درباره امنیت گوشی بلک بری ، مزایای اون و البته حفرههای امنیتی که در آخرین آپدیتهای سیستم عامل اون به وجود اومده صحبت کنیم. تا آخر مقاله با ما همراه باشین!
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
آخرین و جدیدترین مدلهای گوشی رو میتونین در سایت ایسل مشاهده کنین: قیمت گوشی
چرا امنیت گوشی بلک بری معروفه؟
گوشیهای بلک بری چون از سیستم عامل اختصاصی خود کمپانی بلک بری یعنی BlackBerry OS استفاده میکنن، فرصت خوبی براشون فراهمه تا یک گوشی امن رو در اختیار کاربران قرار بدن. برای مثال این شرکت با محدود کردن منابع نصب برنامهها و البته الگوریتمهای خیلی پیچیدهتر مثل ایجاد استانداردهای امنتر برای ارسال و دریافت ایمیل، ایجاد تونلهای امن برای برقراری تماس و … این کار رو خیلی بهتر از سایر تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند انجام داده.
با وجود این که گوشیهای بلک بری تا حدود زیادی در کشور ما ناشناخته هستن اما امنیت این گوشیها تا حدی معروفه که رییس جمهور سابق آمریکا، باراک اوباما برای سالها از این گوشی استفاده میکرد و برای تأمین امنیت اطلاعاتش حاضر نشد از گوشیهایی مثل گوشی آیفون استفاده کنه؛ هرچند بعدها دولت ایالات متحده به صورت اختصاصی گوشیهایی با سیستم عامل ویندوز برای او ساخت تا بتونه از یه گوشی مدرنتر استفاده کنه.
مزایای امنیتی گوشی بلک بری
هر یک از برندهای سازنده گوشی موبایل در زمینه خاصی حرف برای گفتن دارن؛ برای مثال گوشیهای آیفون همیشه در زمینه پردازنده و طراحی قدرتمندتر از رقبا بودن، سامسونگ در آخرین گوشیهایی که به عنوان پرچمدار خودش معرفی کرده، میشه گفت تونسته گوی رقابت رو در زمینه عمکلرد دوربین از آیفون بدزده و همچنین شیائومی که در سالهای اخیر سهم بزرگی از بازار کشورهای مختلف رو در اختیار خودش گرفته، باتریها و شارژرهای قدرتمندی داره.
این مقاله هم شاید به کارت بیاد: افزایش امنیت گوشی موبایل
مزیت رقابتی گوشی بلک بری هم همیشه امنیت اون بوده و به نوعی میشه گفت با این برچسب شناخته میشه. اما بهتره به این قضیه با جزئیات بیشتری نگاه کنیم و ببینیم چرا امنیت گوشیهای بلک بری این قدر مورد توجه کاربران گوشیهای موبایل قرار میگیره.
1. رمزنگاری تماسها، پیامکها و ایمیلها
وقتی با استفاده از گوشیهای بلک بری تماسی برقرار میکنین یا پیامک و ایمیلی میفرستین، اطلاعات این تماسها، پیامکها و ایمیلها به صورت دادههای رمزنگاریشده از طریق تونلی مجازی به نام BlackBerry AES 256 عبور میکنن. این قابلیت باعث میشه شنود تماسها و دسترسی به متن پیامکها و ایمیلهای شما به مراتب سختتر از سیستم عاملهای اندروید و iOS بشه و چیزی نزدیک به غیرممکن باشه.
2. ایجاد پروفایلهای جداگانه در گوشی
سیستم عامل بلک بری این قابلیت رو براتون فراهم میکنه که دو پروفایل مختلف شخصی و سازمانی برای خودتون بسازین و برنامهها، شماره تلفنها، و در حالت کلی اطلاعات مختلفی روی دو پروفایل داشته باشین.
قابلیت ایجاد دو پروفایل مختلف برای کسانی مناسبه که در سازمانهایی کار میکنن که گوشی همراهشون باید تحت کنترل باشه اما تمایلی ندارن کسی به اطلاعات شخصیشون دسترسی داشته باشه. همچنین این قابلیت گوشیهای بلک بری باعث میشه در خارج از سازمان کسی نتونه به اطلاعات سازمانی شما دسترسی پیدا کنه. شاید این نوع دسترسی رو با استفاده از قابلیت Second Space گوشیهای اندروید تجربه کرده باشین اما چون گوشیهای بلک بری تجربه بیشتری در تأمین امنیت اطلاعات دارن، انتظار میره این کار رو بهتر از هر سیستم عاملی انجام بدن.
این مقاله هم شاید برات جذاب باشه: امنیت گوشی شیائومی
3. امنیت گوشی بلک بری برای ایمیلها
اگه جزو کسانی هستین که ایمیلهای مهمی برای دیگران ارسال میکنین، امنیت گوشی بلک بری بهترین چیزیه که میتونین تجربه کنین. وقتی با استفاده از این سیستم عامل، ایمیلی رو ارسال میکنین، قبل از این که به شخص مورد نظرتون تحویل داده بشه، به سروری به نام BlackBerry Enterprise Server که به اختصار BES نامیده میشه، ارسال میشه تا در اونجا رمزنگاری بشه و بعد برای شخص مورد نظر ارسال میشه.
سرور BlackBerry Enterprise Server مستقل از گواهیهای رمزنگاری عمومی دیگهاس و مستقیماً از طرف سیستم عامل بلک بری ارائه میشه. در نتیجه مطمئن باشین که امنیت ایمیلهای شما رو چندین برابر میکنه. این نکته رو هم باید اضافه کنیم که BES ویژگی به نام ریزسازی کنترل امنیتی (Access Control Granularity) داره که تا به این لحظه در این زمینه عملکرد خیلی بهتری نسبت به سیستم عاملهای اندروید و iOS از خودش نشون داده.
دردو سیستم عامل محبوب کاربران گوشیهای موبایل یعنی اندروید و iOS روند ارسال و دریافت ایمیلها به این شکل نیست. به همین دلیل کسانی که بخوان به شبکه موبایل نفوذ کنن و بتونن به صورت قانونی وارد سیستم صدور گواهی دیجیتال بشن، میتونن ایمیلهای ActiveSync رو که در دستگاههای اندرویدی یا iOS خودتون دریافت میکنین، بخونن.
این مطلب هم بهت کمک میکنه: بالا بردن امنیت جیمیل
4. زبان برنامهنویسی مناسب و امن
یکی دیگه از مواردی که باعث میشه امنیت گوشی بلک بری افزایش پیدا کنه، زبان برنامه نویسی امن اونه. زبان برنامهنویسی برنامههای کاربردی گوشیهای بلک بری، جاوا است که میتونه تا حد زیادی حملات در حد سیستم عامل رو کاهش بده. این در حالیه که کدنویسی اپلیکیشنهای سیستم عامل اندروید با استفاده از زبانهای برنامهنویسی مختلفی مثل کاتلین، جاوا، پایتون و … انجام میشه.
5. امنیت در صورت گم کردن یا به سرقت رفتن گوشی
در سیستم عاملهای اندرویدی و iOS به خصوص در مورد اول، وقتی گوشی گم میشه یا به سرقت میره، فردی که اون رو در اختیار داره با استفاده از روشهای سادهای میتونه از گوشی استفاده کنه. اما در گوشیهای بلک بری این مشکل تا حدود زیادی رفع شده. مکانیسم رمزنگاری RIM با ادغام شدن در سطوح سختافزاری و نرمافزاری به خوبی از گوشی شما و اطلاعات داخل اون در مقابل افراد سودجو محافظت میکنه.
به این مطلب هم سر بزن: امنیت گوشی ایفون
حفرههای امنیتی و مشکلات بلک بری
هرچقدر هم که از امنیت گوشیهای بلک بری تعریف کنیم و از مزایای اونها بگیم، این برند کارش رو در این زمینه بدون نقص انجام نداده. مخصوصاً در آپدیتهای اخیر سیستم عامل بلک بری شاهد حفرههای امنیتی بودیم که در نسخههای قبلی وجود نداشتن و این مشکلات به شدت روی محبوبیت گوشیهای این برند و فروش اون تاثیر گذاشتن. در ادامه با مشکلات عمده گوشیهای بلک بری در حوزه امنیت آشنا میشیم:
1. وجود بدافزارها در بانک نرمافزاری بلک بری
بلک بری هم مثل سایر سیستم عاملها یعنی اندروید (گوگل پلی استور) و iOS (اپ استور)، مرکز نرم افزاری خاص خودش رو داره (BlackBerry World) تا کاربران به راحتی بتونن نرمافزارهای کاربردی مورد نیازشون رو از این طریق دانلود کنن. برنامههایی که در این مرکز نرمافزاری قرار میگیرن، از فیلترهایی رد میشن و طبیعتاً برای نصب در گوشی مجدداً مورد بررسی و تأیید سیستم امنیتی گوشی قرار نمیگیرن.
بعد از آپدیت سیستم عامل بلک بری به نسخه 10 و تست اون روی گوشی Z10 این کمپانی متوجه شد برنامههایی به BlackBerry World راه پیدا کردن که در واقع بدافزار هستن و برای گوشیهای کاربران مضرن و همچنین میتونن اطلاعات اونها رو به سرقت ببرن. این اتفاق به همراه این خبر که کاربران بلک بری میتونن ازهر منبعی برای گوشی خودشون برنامه نصب کنن، امنیت گوشی بلک بری رو تا حد زیادی زیر سوال میبره. برنامههایی که از منابع مختلف نصب میشن، میتونن حاصل کدنویسی مخرب هر برنامهنویسی باشن و اطلاعات کاربران رو در معرض دسترسی هکرها قرار بدن.
اگه خواستی بیشتر در مورد این مقاله بدونی: امنیت گوشی هواوی
2. سرویس Personal Identification Number
قابلیت (Pin To Pin (Personal Identification Number ویژه گوشیهای بلک بریه و این وظیفه رو داره که اطلاعاتی رو که از یک کاربر به کاربر دیگه ارسال میشه، قبل از ارسال رمزنگاری کنه و قبل از تحویل، دوباره برای نمایش اون رو رمزگشایی کنه. با وجود این که این رمزنگاری به صورت متقارن انجام میشه اما اگه هکری بتونه به یک سوی این اطلاعات دسترسی داشته باشه، میتونه کل اطلاعات رو تحت تاثیر قرار بده و ازشون استفاده کنه.
نکته حائز اهمیتی که درباره سرویس Personal Identification Number وجود داره، اینه که این قابلیت منحصر به گوشیه و وقتی گوشی رو به کسی میفروشین، خریدار میتونه به اطلاعات قبلی که روی اون بوده دسترسی پیدا کنه؛ البته برخی از کاربران به اشتباه فکر میکنن که این اطلاعات با تعویض گوشی قابل جابجایی به گوشی جدید هستن که اینطور نیست.
3. دسترسی برخی کشورها به اطلاعات کاربران بلک بری
کمپانی RIM (مالک بلک بری) همونقدر که برای امنیت گوشی بلک بری اهمیت قائله، به دنبال راههایی برای سود بیشتر و بقای شرکت خودش هم میگرده. علیرغم که این شرکت همه رمزنگاریها و کارهای مرتبط رو در کانادا یا انگلستان انجام میده اما گفته میشه این اطلاعات رو با کشورهای چین، عربستان، هند، ایالات متحده امریکا و چند کشور دیگه هم به اشتراک میذاره. به همین دلیل توصیه میشه وقتی به این کشورها سفر میکنین، برای حفظ امنیت اطلاعات خودتون از گوشیهای بلک بری یا سایر محصولات این برند استفاده نکنین.
این مقاله هم حتما به دردت میخوره: امنیت گوشی سامسونگ
نتیجهگیری
در مقاله امروز ایسل درباره امنیت گوشی بلک بری صحبت کردیم. در ادامه گفتیم که در این زمینه نسبت به سایر برندهای گوشی موبایل چه مزایایی داره و چرا مورد توجه افراد مشهور جهان قرار میگیره. همچنین در انتهای مقاله هم درباره مشکلات و حفرههای امنیتی که اخیرا و در آپدیتهای نهایی سیستم عامل بلک بری به وجود اومده، صحبت کردیم.
در حالت کلی گوشیهای بلک بری با همه مزایا و معایبی که دارن، هنوز هم حرف اول رو در حوزه امنیت گوشیهای موبایل میزنن. اگه فقط و فقط به دنبال امنترین گوشیها هستین، گوشیهای بلک بری مناسب شمان اما احتمالاً قابلیتها و ویژگیهای دیگه موبایلهای این برند شما رو راضی نخواهند کرد.
امیدواریم که مطالب این مقاله براتون مفید واقع شده باشن. اگه سوالی در زمینه امنیت گوشیهای بلک بری دارین و نمیتونین با جستجو در گوگل جوابی براش پیدا کنین، سوالتون رو در بخش نظرات مطرح کنین تا کارشناسان ما در سریعترین زمان ممکن بهش پاسخ بدن. از این که تا پایان مقاله همراه ما بودین متشکریم!
سوالات متداول
مزایای امنیتی گوشی بلک بری چیه؟
این برند از قابلیتهای امنیتی مثل تونل کردن تماسها و پیامکها، گواهی اختصاصی برای رمزنگاری ایمیلها و زبان برنامهنویسی امن جاوا استفاده میکنه.
2 دیدگاه. Leave new
سلام
من به گوشی موبایلی نیاز دارم که سیستم عامل ویندوز داشته باشه و بصورت لمسی کار کنه
شما چه مدلی را پیشنهاد میدید
سلام ایسلی عزیز!
میتونین مدل Nokia Lumia 930 توی لیست خریدتون قرار بدین.