خیلی از ما تجربه گرم شدن گوشیهای اندروید بعد از یک تماس تلفنی طولانی، استفاده از دستگاه در حین شارژ و اجرای یک بازی یا برنامه نسبتا سنگین رو داشتیم. در این شرایط، گوشی موبایل شما ممکنه تا حدی داغ بشه که اگه مدتی اون رو به حال خودش رها نکنین تا خنک بشه، کارایی و عملکردش رو از دست میده.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
اما دلایل مختلفی که موجب داغ شدن گوشیهای اندروید میشن کدومن؟ چطور میشه از گرم شدن گوشیهای اندرویدی جلوگیری کرد و میزان آسیب وارده به دستگاه رو کاهش داد؟ با من در ادامه این مطلب همراه باشین تا به بررسی این موضوع بپردازم.
اگه دنبال لیست کاملی از انواع گوشی های موبایل و قیمت اون هستید، میتونید وارد صفحه قیمت گوشی موبایل بشین.
چرا گوشیهای اندرویدی داغ میشن؟
متاسفانه هیچ پاسخ یکسانی برای این سوال وجود نداره و علتهای مختلفی برای این پدیده عنوان میشه. به عنوان مثال، گاهی اوقات تلفن همراه شما در نتیجه اجرای بیش از حد برنامهها در پس زمینه داغ میکنه. البته ضعف باتری یا مشکلات دیگهی سخت افزاری و نرم افزاری مثل وجود بدافزار در این زمینه رو نمیشه انکار کرد.
با این حال، همه گوشیها ممکنه کمی داغ بشن و مشکل زمانی ایجاد میشه که گوشی شما تا حدی داغ بشه که حتی نتونین اون رو در دستانتون نگهدارین یا عملکرد اون دچار مشکل بشه. دلایل متعددی برای پدیده داغ شدن گوشی های اندروید وجود داره که در ادامه به بررسی اونها میپردازم.
به این مطلب هم سر بزن: دلایل داغ شدن گوشی های آیفون
چه مقدار داغی و حرارت در گوشی اندرویدی، عادیه؟
قبل از این اشاره کردم که همه تلفنها میتونن در اثر استفاده مداوم، داغ بشن. اما این میزان گرما باید تا چه حد باشه؟ در چه صورت این داغی نگران کننده هست؟ یا چطور میشه متوجه شد که گوشی با مشکل مواجه شده؟ همه گوشیها دارای محدوده دمایی معمول 37 تا 43 درجه سانتیگراد هستن. بنابراین میشه از طریق حس لامسه، متوجه گرمای شدید یا داغ شدن گوشی های اندروید شده و اجرای برنامهها رو برای مدتی متوقف کرد.
دلایل و نشونههای داغ شدن گوشی های اندروید
برخی از علائم و نشانههای هشدار دهنده وجود دارن که میتونین از اونها برای تشخیص دلایل گرم شدن گوشیهای اندرویدی استفاده کنین. در این بین، شناسایی بخشهایی از گوشی که بیشترین دما در اونها احساس میشه، از اهمیت بالایی برخورداره. به همین دلیل، بهتره هر بار که گوشی شما داغ میکنه، به محل خروج گرما توجه کنین:
- اگه گوشی اندرویدی شما داغ میکنه و این گرما از بخش پشتی بدنه اون احساس میشه، مشکل از داغ کردن باتریه. باتریهای لیتیوم یونی امروزی، بسیار قدرتمند هستن و همین امر هم باعث داغ کردن گاه و بیگاه اونها میشه. این گرما یا داغ شدن، باعث میشه تا باتری، حلالهای آلی خودش رو تخلیه کرده و در صورت ایجاد گرمای شدید، موجب جرقهزدن و حتی آتشگرفتن دستگاه بشه.
- اگه گرما یا داغ شدن گوشیهای اندروید از سمت جلو و نمایشگر دستگاه ایجاد بشه، دلیل اون داغ شدن CPU یا GPU گوشی هست. CPU و GPU، در هنگام کار گرما ایجاد میکنن و هر چه بار پردازشی بیشتر به اونها اعمال بشه، میزان گرمای خروجی از اونها هم افزایش پیدا میکنه.
- اگه داغ شدن گوشی های اندروید از بخش پایینی اون احساس بشه، ممکنه مشکلی در درگاه شارژ یا بخشهای مربوط به شارژ باتری وجود داشته باشه.
اما دلیل بالا رفتن دمای گوشیهای اندروید چیه؟ برخی از دلایلی که برای داغ شدن گوشیهای اندروید وجود دارن، عبارتند از:
بازی کردن بیش از حد و طولانی مدت
اجرای بازیهای سنگین در گوشی اندرویدی شما، CPU و GPU رو به شدت تحت فشار قرار داده و موجب میشه تا گرمای زیادی تولید بشه.
خوندن این مطلب رو بهت پیشنهاد میکنم: علت خاموش شدن غیر منتظره گوشی سامسونگ
برنامههای پس زمینه بیش از حد
بسیاری از برنامهها مانند Gmail یا انواع پیامرسانها، همواره در پس زمینه فعال هستن. با افزایش تعداد برنامههایی که در پس زمینه اجرا میشن، سیستم شما باید سختتر کار کنه. همین امر هم میتونه موجب فشار بر پردازنده، پر شدن حافظه اجرایی و در نتیجه، گرم شدن گوشیهای اندرویدی و اختلال در عملکرد اونها بشه. برای مدیریت برنامههایی که در پس زمینه اجرا میشن، میتونین به تنظیمات گوشی خودتون برین و موارد غیر ضروری رو متوقف کنین.
تماشای ویدیو
به طور کلی، هر چیزی که صفحه نمایش شما رو برای مدت زمان طولانی روشن نگه داره و از GPU تلفن شما استفاده کنه، باعث گرم شدن گوشی میشه.
تنظیمات نامناسب
اگه جزو اون دسته از افرادی هستین که همیشه از بیشترین میزان نور صفحه یا تصاویر پس زمینه متحرک و سه بعدی استفاده میکنن، باید بدونین که این تنظیمات در دراز مدت بر عملکرد گوشی شما تاثیر داشته و در صورت استفاده مداوم از گوشی، موجب داغ کردن و کاهش عمر مفید باتری نیز میشه.
قرار دادن گوشی در معرض آفتاب
اگه گوشیتون رو در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار بدین، طبیعیه که شاهد داغ شدن اون باشین.
مشکلات برنامهها و سیستم عامل
برخی از باگهای موجود در برنامهها و اپلیکیشنهای مختلف، باعث داغ شدن گوشی های اندروید یا بر هم خوردن عملکرد تلفن شما میشن. همین امر در مورد سیستم عامل گوشی شما نیز صدق میکنه. چون این برنامهها باید روی دستگاههای مختلف با پیکربندیها و سیستم عاملهای مختلف اجرا بشن و وجود یک خلا کوچک، میتونه موجب فشار بر پردازنده و داغ شدن گوشی شما بشه. به همین دلیل، بهتره اپلیکیشنها و برنامههای مختلف گوشیتون رو همواره به روز نگهدارین.
شاید این مقاله به کارت بیاد: معرفی ترفندهایی برای افزایش امنیت گوشی
وجود بدافزارها
هیچ یک از دلایلی که تاکنون برای داغ شدن گوشی های اندروید معرفی کردم، به اندازه وجود بدافزار روی گوشی شما موثر و مخرب نیست. این برنامهها کدهای بهینه شدهای ندارن و علاوه بر پردازنده، حافظه اجرایی گوشی شما رو هم به شدت تحت فشار قرار میدن. بنابراین بهتره قبل از نصب برنامههای مختلف، اونها رو در اپلیکیشنهای آنتی ویروس و بدافزار آزمایش کنین و در صورت تشخیص موارد مشکوک، از نصب این برنامهها خودداری کنین.
چطوری میشه به خنک شدن گوشی کمک کرد؟
در اغلب اوقات، داغ شدن گوشیهای اندرویدی به دلیل همزمانی دو یا چند نمونه از مشکلاتیه که در بخش قبلی به اونها اشاره کردم. گوشیهای اندرویدی، به خودی خود دارای مکانیزمهایی برای خنک کردن دستگاه هستن که از جمله اونها میشه به وجود خنککننده مایع یا مسی در درون باتری و بخشهای مختلف گوشی اشاره کرد.
این مکانیزمها برای انتقال گرمای اضافی در یک بخش گوشی بسیار موثرن. اما زمانی که گوشی شما، بیش از حد داغ میکنه، این مکانیزمها هم کارایی خودشون رو از دست میدن. در اینجا چند نکته برای کمک به کاهش دما و خنکشدن گوشی اندرویدی وجود داره که میشه برای تعدیل دمای گوشی از اونها استفاده کرد.
برنامههای سنگین رو ببندین
اگه متوجه شدین که گوشی شما بعد از اجرای یک برنامه خاص، داغ میکنه، بهتره اون برنامه رو ببندین و صبر کنین تا گوشی خنک بشه. شما هم.چنین میتونین از برنامه تنظیمات، وارد منوی برنامهها بشین و در صورت لزوم، اون برنامه رو به اجبار متوقف کنین.
قاب گوشی رو جدا کنین
قاب گوشی میتونه به عنوان عایق عمل کرده و باعث تجمع گرما بشه. بنابراین در صورت داغ شدن گوشیهای اندروید میتونین قاب اونها رو جدا کرده و اجازه بدین تا دستگاه خنک بشه.
از حالت ذخیره انرژی استفاده کنین
شما میتونین عملکرد گوشی اندرویدتون رو روی حالت صرفه جویی در باتری و ذخیره انرژی تنظیم کنین تا از داغ شدن بیش از حد اون جلوگیری شده و هر چه زودتر، دستگاه رو خنک کنه.
ممکنه این مطلب به دردتون بخوره: مضرات گوشی موبایل
قابلیتها و امکانات ضروری رو خاموش کنین
اگه جزو اون دسته از افرادی هستین که قابلیتهایی مانند GPS، بلوتوث یا Wi-Fi رو (حتی در مواردی که به اونها نیاز ندارن) روشن میذارن، میتونین با خاموش کردن این برنامهها و قابلیتهای غیرضروری، به گرمای بیش از حد گوشی خود پایان داده و از کاهش عمر مفید باتری جلوگیری کنین.
برنامهها و دادههای بی استفاده رو حذف کنین
بسیاری از برنامههای نصب شده روی گوشیهای اندروید شما، استفاده چندانی ندارن و شما با حذف اونها، به آزاد شدن حافظه داخلی و اجرایی گوشیتون کمک زیادی میکنین.
روشنایی صفحه رو کم کنین
کم کردن میزان روشنایی صفحه یا فعال کردن گزینه روشنایی تطبیقی به گوشی شما اجازه میده تا روشنایی دستگاه رو به درستی تنظیم کرده و علاوه بر بهبود عمر باتری، از داغ شدن گوشیهای اندروید هم جلوگیری کنه.
کابل شارژ معیوب رو تعویض کنین
بهتره هر چند وقت یکبار کابل شارژ گوشی خودتون رو عوض کنین. چون استفاده از کابل شارژ معیوب، میتونه باعث خرابی بخش شارژ دستگاه، بالا رفتن دمای دستگاه در زمان شارژ، کاهش عمر مفید باتری و خرابی دستگاه بشه.
نصب برنامههای آنتی ویروس و کولینگ
نصب برنامههای آنتی ویروس و خنک کننده مثل AIDA64 و Cooling Master، به شما در پیدا کردن دلایل داغ شدن گوشیهای اندرویدی کمک میکنه . AIDA64، اطلاعات کافی برای بررسی وضعیت کلی گوشیتون رو در اختیار شما قرار میده. Cooling Master هم برنامهای هست که برای تشخیص گرمای بیش از حد در تلفنها و تعدیل اون با توقف برنامههایی که با مصرف بیش از حد باتری، پردازنده و توان نمایشگر باعث داغ شدن گوشی های اندرویدی شدن، به کار میره.
این مطلب رو بخون: چطور گوشی موبایل رو دایورت کنیم؟
جمعبندی
من در این مطلب به بررسی دلایل داغ شدن گوشی های اندروید پرداختم و دیدیم که گرم شدن یا داغ شدن بیش از حد، ممکنه ناشی از سخت افزار معیوب یا برخی اشکالات نرم افزاری باشه. در این میان، باتری، CPU و صفحه نمایش، به خودی خود ایجاد گرما کرده و میتونن موجب داغ شدن بیش از حد گوشی اندرویدی شما بشن.
ما در ادامه، نکات و روشهایی برای جلوگیری از داغ شدن و حتی تعدیل دمای گوشیهای اندرویدی معرفی کردم که رعایت اونها میتونه از داغ شدن بیش از حد و آسیب دیدن بخشهای مختلف گوشی جلوگیری کنه. اگه گوشی اندرویدی شما هم در هنگام اجرای برنامههای مختلف یا در زمان شارژ باتری گرم میشه، به میزان گرمای اون توجه کنین و در صورتی که گرمای شدیدی احساس کردین، از راهکارهایی که در این مقاله معرفی کردم، برای خنک کردن دستگاه استفاده کنین.
سوالات متداول
چه چیزایی به داغ شدن گوشی ارتباط دارن؟
پردازنده، باتری، نمایشگر و رم.
بین ۳۵ تا ۴۳ درجه.