ممکنه زمان خرید گوشی موبایل، واژه فست شارژ به گوشتون خورده باشه. این واژه به معنی سریع شارژ شدن گوشی در کسری از زمان هست. در چنین شرایطی گوشی همراه یا تبلت شما در سریعترین زمان شارژ خواهد شد. از اون جایی که مردم علاقه دارن تا کارهاشون با سرعت بیشتری انجام بشه، این تکنولوژی به کمکمون اومده تا این نیاز به خوبی برآورده بشه.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
من در این مقاله قصد دارم تا شما رو در رابطه با مسائل مربوط به شارژ سریع گوشی آشنا کنم.
تاریخچه فست شارژ
در گذشته اساس اصلی شارژ شدن باتری گوشیهای هوشمند، برپایهی باتریهای یون لیتیومی بود. این باتریها از یک الکترود منفی، الکترود مثبت و یک الکترود بین این دو الکترود تشکیل شده بودن. زمانی که باتری گوشی شما در حال شارژ شدن و یا تخلیه شارژ بود، یونهای این باتری از یک الکترود به سمت الکترود دیگه حرکت میکردن.
از طرف دیگه ظرفیت باتریهای تلفن هوشمند براساس عددی به میلیآمپر ساعت هست. هر چقدر این عدد بزرگتر باشه، نشوندهندهی ظرفیت بیشتر باتریه؛ در نتیجه میتونه شارژ بیشتری رو نگه داره. به عنوان مثال اگه باتری گوشیتون ظرفیت 6000 میلیآمپر ساعتی داشته باشه، در مقایسه با یک باتری 3000 میلیآمپر ساعتی مدت زمان بیشتری شارژ رو در خودش نگه میداره.
این موضوع در رابطه با مدت زمان شارژ شدن هم برقراره. به این معنی که اگه ظرفیت باتری گوشیتون زیاد باشه، مدت زمان بیشتری طول میکشه تا باتری به طور کامل شارژ بشه. برای مشخص کردن میزان سرعت شارژ گوشی، از مقدار جریان خروجی استفاده میشه. به عنوان مثال اگه شارژر گوشی شما خروجی 2 آمپر داشته باشه، نسبت به گوشی با خروجی 1 آمپر سریعتر شارژ میشه.
امروزه اکثر گوشیها قابلیت فست شارژ دارن که به شما کمک میکنن تا روند شارژ شدن باتری نسبت به قبل سریعتر بشه. این قابلیت با افزایش توان خروجی شارژر و افزایش ولتاژ و جریان اتفاق میافته. در واقع این تکنولوژی کمک میکنه تا در کمتر از یک ساعت، گوشی شما به سرعت شارژ بشه. در این فناوری برق و توان تا جایی که به دستگاه آسیب وارد نشه، باتری گوشی رو در سریعترین حالت شارژ میکنه.
قابلیت فست شارژ چیه؟
یکی از دغدغههای کاربران موقع خرید گوشی، باتری و بحث شارژ شدن اون هست. با تغییر شیوهی زندگی و علاقه مردم به سریعتر انجام شدن کارها، این تکنولوژی به کمک اومده تا بتونین در کمترین زمان، گوشیتون رو شارژ کنین. با توجه به بیشتر شدن امکانات گوشیها، ظرفیت باتریها هم بیشتر شده تا زمان بیشتری کاربر بتونه ازشون استفاده کنه. اما همین افزایش حجم نیازمند افزایش زمان شارژ شدن هم هست.
شارژ سریع که احتمالا اون رو با اسمهای Fast Charging و یا Quick Charging شنیده باشین، یک فناوری و قابلیت جدیده که برای کمک در این زمینه قرار داده شده و این روزا در بیشتر گوشیهای هوشمند وجود داره. اولینبار شرکت کوالکام (Qualcomm) مفهوم شارژ سریع رو به وجود آورد و همون طور که از اسمش مشخصه، این قابلیت باعث میشه هر دستگاهی با سرعت بیشتری نسبت به حالت معمولی شارژ بشه. مثلا ۶۰ یا ۵۰ درصد باتری در نیم ساعت پر بشه. Fast Charging سعی داره با ارسال ولتاژ و توان بیشتر، گوشی یا همون باتری رو در زمان کمتری شارژ بکنه.
خروجی شارژر شما با واحدهایی مثل آمپراژ و ولتاژ اندازهگیری میشه. آمپراژ یا جریان، به مقدار جریان الکتریسیته متصل شده از باتری به دستگاه گفته میشه. اما ولتاژ مربوط به قدرت جریان الکتریکیه. در صورت محاسبه توان دستگاه باید ولتاژ در آمپر وات ضرب بشه. تولیدکنندهها برای قابلیت فست شارژ یک دستگاه، استانداردهای مختلفی مثل افزایش آمپراژ و یا تغییر ولتاژ رو انجام میدن.
این موضوع کمک میکنه تا انرژی ورودی به دستگاه شما نسبت به قبل افزایش پیدا کنه. در نتیجه باتری گوشی شما زودتر شارژ میشه. بیشتر گوشیهای هوشمندی که قابلیت شارژ سریع دارن، از ولتاژ به جای آمپراژ استفاده میکنن. شارژ دستگاه معمولی 2.4 آمپراژ و 5 ولت هست. این در حالیه که شارژ سریع، ولتاژ رو به صورت 5 ولت، 9 ولت و 12 ولت و با آمپر 3 میفرسته.
دستگاه هوشمندتون با توجه به مدار شارژ طراحی شده برای اون، قابلیت تحمل انرژی رو داره. در نتیجه برای شارژ سریع باتریتون نیاز دارین تا از آداپتور و کابل مخصوص شارژ سریع دستگاهتون استفاده کنین.
شاید این مطلب رو دوست داشته باشین: نحوه صحیح شارژ گوشی نو
چجوری بفهمیم گوشی فست شارژه؟
از اون جایی که همهی گوشیها دارای آداپتور شارژ سریع نیستن، ممکننه برای شما هم این سوال پیش بیاد که از کجا بفهمیم گوشی تلفن همراه از قابلیت فست شارژ پشتیبانی میکنه. اگه شما هم به دنبال جواب این سوال هستین، راههای زیر برای شماست:
- یکی از راحتترین و مطمئنترین راهکارها برای فهمیدن قابلیت شارژ سریع گوشی، پیدا کردن علامت Quick Charge بر روی کارتن گوشی موبایلتون هست. حک شدن این علامت بر روی کارتن، نشوندهنده پشتیبانی گوشی شما از فناوری شارژ سریع هست.
- هنگام شارژ برخی از گوشیها بسته به مدل و شرکت سازنده گوشی، میتونین علامت شارژ سریع رو روی صفحه نمایش اون ببینین. به عنوان مثال اگه شما گوشی هواوی دارین، دو علامت شارژ، برای نشون دادن درصد شارژ باتری به نمایش میذاره. این ویژگی ظاهری نشوندهنده اینه که گوشی شما از این تکنولوژی پشتیبانی میکنه.
- بعضی از گوشیها از نشانههای شنیدنی برای نشون دادن قابلیت فست شارژ گوشی استفاده میکنن. مثلا گوشی آیفون موقع شارژ، دو بار صدای اتصال شارژر از خودشون به صدا در میارن.
- اگه گوشی همراهتون هیچ کدوم از نشانههای گفته شده در بالا رو نداشت، میتونین به App Storeهای تلفن همراه مثل بازار، پلی استور و غیره برین و نرمافزار مخصوص این کار به نام Ampere رو نصب کنین. به کمک این برنامه متوجه میشین که جریان و ولتاژ ورودی دستگاه شما به چه میزان هست.
سریع ترین گوشیها در فست شارژ
اگه قصد خرید گوشی تلفن همراه رو دارین و زمان مورد نیاز برای شارژ باتری اون، اهمیت زیادی براتون داره بهتره به سراغ گوشیهایی با شارژر فست شارژ برین. در این بین، توجه به این نکته ضروریه که ساپورت فست شارژ، به فاکتورهایی از جمله قدرت سی پی یو، میزان خروجی آداپتور و استاندارد ساپورت تلفنهای همراه بستگی داره.
از طرفی، سرعت شارژ هم تاثیر عمدهای بر فست شارژ بودن یک شارژر داره. چون اگه ظرفیت باتری دستگاه کم باشه، در مدت زمان کوتاهی پر میشه.
گوشیهای زیر سریعترین تلفن همراه در شارژ سریع هستن:
- تلفنهای همراه سری آیفون 12 شرکت اپل: با سرعت شارژ 20 وات
- تلفنهای همراه سریهای آیفون 8، X و آیفون 11 شرکت اپل: با سرعت شارژ 18 وات و استاندارد شارژ USB-PD
- تلفنهای همراه Galaxy S20 Ultra و Note 10+: با سرعت شارژ 45 وات و استاندارد شارژ USB-PD
- تلفنهای همراه خانواده Galaxy S21، Galaxy S20، Galaxy Z Fold 2 و Note 20: با سرعت شارژ 25 وات و استاندارد شارژ USB-PD
- تلفنهای همراه خانواده Galaxy S10، Note 8 و Note 9: با سرعت شارژ 15 وات و استاندارد شارژ QuickCharge 2.0
- تلفنهای همراه خانواده Google Pixel ، pixel 2، pixel 3 و pixel 4: با سرعت شارژ 18 وات و استاندارد شارژ USB-PD
- گوشیهای Oppo Find X2 Pro و Oppo Reno Ace با قابلیت شارژ سریع: با سرعت شارژ 65 وات و استاندارد شارژ Super VOOC 2.0
- سری گوشیهای Huawei P40 Pro، P30 Pro و Mate 30 Pro: با سرعت شارژ 40 وات و استاندارد شارژ SuperCharge
- سری گوشیهای OnePlus 9 و OnePlus 8: با سرعت شارژ 65 وات و استاندارد شارژ Wrap Charge 65T و Wrap Charge 65
تاریخچه Fast Charge (فست شارژ) های کوالکام
از زمان معرفی تکنولوژی شارژ سریع، کوالکام در تلاشه تا بتونه این فناوری رو توسعه بده. 5 نسل این فناوری شامل +quick charge1,2,3,4,4 هست. از جمله قابلیتهای این فناوری در کوئیک شارژ 4 میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- سازگاری با USB نوع C و power delivery (پاور دلیوری همون فناوریه که باعث میشه دستگاههای الکترونیکی برق بیشتری رو به صورت کنترلشده دریافت کنن و در نتیجه سریعتر شارژ بشن.)
- دریافت شارژ با توان بهینه از شارژر
این مطلب رو از دست نده: نحوه تشخیص شارژر تقلبی سامسونگ از اصل
فست شارژ های وایرلس
شاید براتون جالب باشه که بدونین امروزه اکثر تلفنهای هوشمند دارای قابلیت شارژ وایرلس یا همون شارژ بیسیم هستن. اما این به معنای حذف کامل سیم شارژر نیست. گوشی شما برای شارژ شدن همچنان نیاز به سیم داره. تنها تفاوت این نوع از شارژرها با شارژرهای معمولی اینه که سیم شارژ رو باید به یک پایه یا پد شارژ متصل کنین. بعدش کافیه تا گوشیتون رو روی پایه شارژ بذارین.
کمی صبر کنین تا گوشی هوشمند شما به طور کامل شارژ بشه. بعضی از مدلهای شارژرهای وایرلس فست شارژ هستن. به این معنا که گوشی هوشمندتون رو مثل گوشیهای شارژ سریع معمولی، شارژ میکنه. در واقع تنها تفاوت این مدل از شارژرها، استفاده راحت اون هست.
بالاترین تکنولوژی در فست شارژ
تکنولوژی استفاده شده در فست شارژرها خیلی متفاوته. از تفاوتاش میتونم به موارد زیر اشاره کنم:
- فست شارژ تطبیقی: این مدل از فست شارژرها در اکثر انواع گوشی سامسونگ پیدا میشه. از جمله این گوشیها میشه به گلکسی نوت 10، نوت 9، نوت 8، نوت 5، گلکسی فولد و غیره اشاره کرد.
- فست شارژ اپل: بعضی از مدلهای خاص آیفون دارای قابلیت شارژ سریع هستن و به شما اجازه میدن تا در حدود 30 دقیقه، باتری آیفونتون رو تا 50 درصد شارژ کنین. به کمک کابل Apple USB-C و Lightning میتونین گوشی همراهتون رو در کمترین زمان ممکن شارژ کنین. برای این کار کافیه تا از کابل Apple USB-C to Lightning و یکی از آداپتورهای USB-C و18W ،20W ،30W ،61W ، 87W یا 96W اپل استفاده کنین.
- پمپ اکسپرس: MediaTek Pump Express یکی از فناوریهای فست شارژه که جدیدترین نسخه اون در مقایسه با یک شارژر استاندارد USB، بار شارژ باتری تلفنهای هوشمند رو تا کمتر از نصف کاهش و از آخرین استاندارد کابل USB-C با حداکثر 5 آمپر جریان پشتیبانی میکنه.
این فناوری با استاندارد بین المللی “منبع تغذیه قابل برنامه ریزی USB PD 3.0” سازگاره و به شارژرهای سریع USB PD 3.0 امکان شارژ سریع تلفنهای هوشمند مجهز به Pump Express 4.0 رو میده. این فناوری برای پردازنده مدیاتک طراحی شده.
- Quick Charge: رایجترین استاندارد مربوط به فست شارژ هست که توسط شرکت کوالکام راه اندازی شده و توسط برخی از تراشههای این شرکت هم پشتیبانی میشه. Quick Charge 5، با توان 100 وات، امکان شارژ سریع باتری تا 50 درصد در پنج دقیقه رو فراهم میکنه.
این قابلیت، تلفنهای هوشمند و دستگاههای الکترونیک رو تا 10 درجه سانتیگراد خنکتر، تا 4 برابر سریعتر و تا 70 درصد کارآمدتر شارژ میکنه!
انواع درگاهها با ساپورت میزان جریان
برای اتصال گوشی تلفن همراه به کامپیوتر درگاههای مختلفی وجود داره. درگاههای USB بدون در نظر گرفتن استاندارد اون از سه نوع A، B، C، Mini USB، Micro USB تشکیل شده. همچنین این پورت از 3 استاندارد USB 1.0، USB 2.0 و USB 3.1 تشکیل شده. در نوع اول تبادل داده با سرعت 1.5 مگابایت بر ثانیه، نوع دوم با سرعت 480 مگابایت بر ثانیه و نوع سوم با سرعت 400 مگابایت بر ثانیه دریافت و ارسال میشه.
برای اتصال موبایل به دستگاههای مختلف مثل تبلت، لپتاپ و غیره از USB نوع C استفاده میشه. برای این منظور مبدلهای مختلفی ساخته شده. از جمله میشه به HDMI برای انتقال تصاویر موبایل به تلویزیون، VGA برای جابه جایی و انتقال تصاویر، کابل دو سر USB 3.1برای انتقال و شارژ کردن و OTG برای انتقال اطلاعات موبایل فست شارژ با سرعت بالا اشاره کرد.
چجوری سرعت بالا در شارژ باعث صرفه جویی در زمان میشه؟
زندگی ماشینی امروز باعث شده تا سبک زندگی همه افراد تغییر پیدا کنه. این روزا بیشتر افراد تمایل دارن که کارهاشون در سریعترین زمان ممکن اتفاق بیفته. از طرف دیگه از اون جایی که تلفن هوشمند تاثیر خیلی زیادی در زندگی روزمره افراد داره و بیشتر کارها از طریق این دستگاه صورت میگیره، در نتیجه استفاده زیاد از اون باعث شده تا باتری این دستگاهها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار باشه.
در کنار ظرفیت بالای باتری، شارژ سریع آن نیز اهمیت بسیاری دارد. جدیدا اکثر افراد به دنبال گوشیهایی هستن که حتما Fast Charge باشه. چون باعث صرفهجویی در زمان آدم میشه. سرعت شارژ گوشیها و دستگاههای مختلف، متفاوته اما به طور میانگین برای تلفنهای همراه سرعت فست شارژ حدود ۵۰ درصد شارژ در ۳۰ دقیقهست.
سخن نهایی
من در این مقاله فست شارژ بعضی از گوشیهای تلفن همراه رو بررسی کردم. همونطور که از اسم شارژ سریع مشخصه میتونین در عرض چند ساعت گوشی هوشمندتون رو شارژ کامل کنین. قابلیت شارژ سریع به عنوان بهترین فناوری در حال حاضر شناخته شده. سرعت شارژ دستگاههای مختلف هم متفاوته اما به طور میانگین برای تلفنهای همراه سرعت فست شارژ حدود ۵۰ درصد شارژ در ۳۰ دقیقهست.شما از سرعت تکنولوژی فست شارژ گوشیتون راضی هستین؟
سوالات متداول
فست شارژ چقدر سریع تر گوشی رو شارژ میکنه؟
همون طور که سرعت شارژ دستگاههای مختلف، متفاوته، این قابلیت فست شارژ هم در همه گوشیها یکسان نیست. اما به طور میانگین برای گوشیهای هوشمند سرعت فست شارژ حدود ۵۰ درصد شارژ در ۳۰ دقیقهست.
شارژ سریع چیه و چه گوشیهایی از شارژ سریع پشتیبانی میکنن؟
تکنولوژی شارژ سریع ارائه شده تا کاربرا بتونن در حداقل زمان ممکن گوشیشون رو شارژ کنن. حتی اگه ظرفیت باتری گوشیتون زیاد باشه، شارژ سریع باعث میشه که در یک زمان مشخص، توان و ولتاژ بیشتری وارد باتری گوشیتون بشه. این روزها اکثر برندها سعی میکنن که از قابلیت شارژ سریع استفاده کنن؛ حتی میانردهها هم از نظر فست شارژ عملکرد خیلی خوبی دارن.
7 دیدگاه. Leave new
من گوشیم پوکو m5sبعد خواستم ببینم میشه براش شارژر 67wبگیرم مشکلی نداره برای باطری گوشیم؟؟
متشکر از مطالبتان عالی بود
سلام ایسلی عزیز!
ممنون از نظر و همایتتون.
ممنون از مقاله خوبتون، من یه رپورتاژ آگهی درباره فست شارژ ها در گوگل میخوندم نوشته بود عمر باطری خیلی کمتر میشه با فست شارژ، خواستم ببینم این مسئله درسته؟ آیا هنوز شرکت ها فکری به حال این موضوع نکردند؟
سلام ایسلی عزیز!
فست شارژها نسبت به شارژهای معمولی سریعتر شارژ میشوند. دوام و عمر باتری در شارژهای معمولی بیشتر از فست شارژ است. یکی از تفاوت فست شارژ با معمولی این است که شارژهای معمولی ارزانتر از فست شارژها هستند. شارژ سریع دمای بیشتری تولید میکند.
سلام گوشی من فست شارژ ۱۵ وات و کابل تایپ سی هست میتونم با شارژر 25 واتی شارژش کنم؟
در مورد یه خبری هم که میگفتن فست شارژ برای گوشی ضرر داره میشه بگین راسته یا نه؟