گوشیهای هوشمند امروزی دارای قابلیتی به نام حالت ذخیره نیرو یا همان Power Saving Mode معروف هستند. با فعال کردن این قابلیت، مصرف باتری گوشی بهینهسازی میشود و شارژ دستگاه دیرتر به اتمام میرسد. بهتر است بدانید که استفاده از این ویژگی نه تنها آسیبی به باتری موبایل شما نمیرساند، بلکه میتواند باعث افزایش عمر مفید آن در درازمدت شود. اگرچه با فعال کردن این حالت برخی امکانات گوشی با هدف کاهش مصرف انرژی محدود میشوند، اما حالت ذخیره نیرو هیچ ضرری برای باتری ندارد و عملکرد آن را تحتتأثیر قرار نمیدهد. در ادامه این مطلب بررسی میکنیم که وقتی حالت ذخیره نیرو را فعال میکنید، چه اتفاقی میافتد و بهتر است در چه مواقعی از این قابلیت استفاده کنید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
حالت ذخیره نیرو یا Low Power Mode در باتری گوشی چیست؟
حالت ذخیره نیرو که در برندهای مختلف گوشی با نامهایی مثل Low Power Mode یا Power Saving Mode و عبارات مشابه شناخته میشود، قابلیتی برای حفظ شارژ باتری در مواقعی است که به شارژر دسترسی ندارید. وقتی این حالت فعال شود، گوشی استراتژیهای مختلفی را به کار میگیرد تا مصرف باتری را کاهش دهد و برای مدت زمان بیشتری دستگاه را روشن نگه دارد. به عبارت دیگر هدف اصلی حالت ذخیره نیرو، افزایش ماندگاری شارژ با کاهش مصرف انرژی است. پس از فعالسازی این حالت، اتفاقات زیر در گوشی رخ میدهد:
- کاهش فعالیت پسزمینه
در حالت عادی، اپلیکیشنهای موبایل در پسزمینه (یعنی زمانی که اپلیکیشن باز و در حالت استفاده نیست) اطلاعات خود را بهروزرسانی میکنند. این بهروزرسانیهای مکرر درصد قابلتوجهی از شارژ گوشی را مصرف میکنند. وقتی حالت ذخیره نیرو فعال میشود، بهروزرسانی اپلیکیشنها در پس زمینه نیز محدود یا کاملاً متوقف خواهد شد یا فقط اپلیکیشنهای خاص و با اولویت بالا بهروزرسانی میشوند.
- کاهش فعالیت پردازنده
در بسیاری از گوشیها با فعالسازی حالت ذخیره نیرو، عملکرد پردازنده اصلی گوشی نیز تحت تأثیر قرار میگیرد. از آنجا که پردازنده یکی از قطعات موبایل است که بیشترین مصرف انرژی را دارد، کاهش فعالیت آن تأثیر بهسزایی در میزان مصرف باتری خواهد داشت. البته بدیهی است که با محدود کردن فعالیت پردازنده، عملکرد گوشی نیز تحتتأثیر قرار میگیرد و کندتر میشود اما در مواقع بحرانی، یک گوشی کند بهتر از یک گوشی کاملاً خاموش ناشی از خالی شدن باتری است.
- تنظیم روشنایی صفحه نمایش
باتوجه به ابعاد بزرگ صفحه نمایش گوشیهای امروزی، میزان روشنایی این صفحه بهطور مستقیم روی میزان مصرف باتری مؤثر است. از این رو پس از فعالسازی حالت ذخیره نیرو، یکی از اولین نمودهای ظاهری آن کاهش روشنایی صفحه است. البته شما همچنان میتوانید میزان روشنایی صفحه نمایش را به صورت دستی تغییر دهید.
- غیرفعالسازی بعضی قابلیتها
گوشیهای هوشمند سرشار از قابلیتهای کاربردی و مفید مثل بلوتوث، هات اسپات، جی پی اس و… هستند اما فعالیت آنها باعث زودتر خالی شدن شارژ گوشی میشود. یکی دیگر از اقدامات حالت ذخیره نیرو برای ذخیره باتری، محدود یا متوقف کردن این قابلیتهای نسبتاً پر مصرف است.
چه زمانی باید حالت ذخیره نیرو برای گوشی فعال شود؟
از آنجا که فعالسازی حالت ذخیره نیرو آسیبی به باتری نمیرساند، میتوانید هر زمانی که مایل بودید آن را فعال کنید اما همانطور که گفتیم فعال شدن این حالت برخی از قابلیتهای گوشی را محدود میکند و عملکرد آن را تحتتأثیر قرار میدهد. به همین دلیل اکثر کاربران موبایل فقط در مواقع ضروری از این قابلیت استفاده میکنند. بنابراین حالت ذخیره نیرو در موارد زیر به شما کمک میکند:
- وقتی برای مدت زیادی به شارژر دسترسی ندارید
اگر قرار است برای مدت طولانی رانندگی کنید، در طبیعت وقت بگذرانید، به مدرسه یا دانشگاه بروید یا … و به شارژر و پاوربانک دسترسی ندارید، فعال کردن حالت ذخیره نیرو حتی وقتی که درصد شارژ گوشیتان بالا است، فکر خوبی خواهد بود.
- نیازی به فعالیت سنگین ندارید
اگر کار خاصی که نیازمند مصرف باتری و پردازش است با گوشی انجام نمیدهید (مثل بازی یا تماشای ویدئو)، میتوانید گوشی را روی حالت ذخیره نیرو قرار دهید. در صورتی که از گوشی برای کارهای ساده مثل تماس و پیام، گوش دادن به موسیقی، گشتوگذار در مروگر استفاده کنید، فعال بودن حالت ذخیره نیرو و کاهش فعالیت پردازشگر، تأثیر قابل لمسی روی تجربه شما از کار با گوشی نگذاشته و امکانات لازم را برایتان محدود نمیکند.
- زمان خواب
وقتی خواب هستید یا هر زمان دیگری که برای چند ساعت قرار نیست از گوشی استفاده کنید، میتوانید گوشی را روی حالت ذخیره نیرو قرار دهید تا فعالیت گوشی بهینه شده و از مصرف بیهوده باتری جلوگیری شود.
در نهایت بهترین زمان فعال کردن حالت ذخیره نیرو، بستگی به ترجیح شخصی شما و الگوی رفتاریتان در کار با گوشی دارد. فراموش نکنید که فعالسازی این قابلیت هیچ آسیبی به دستگاه شما نمیرساند و ضمناً هر زمان که خواستید، میتوانید آن را غیرفعال کنید تا همه چیز به حالت عادی برگردد.
- کاهش درصد باتری به زیر ۲۰ درصد
در اکثر تلفنهای هوشمند امروزی وقتی که درصد شارژ گوشی به زیر ۲۰٪ میرسد، خود گوشی پیشنهاد میدهد با فعالسازی حالت ذخیره نیرو ماندگاری باتری را افزایش دهید تا گوشی خاموش نشود.
مزایای استفاده از حالت ذخیره نیرو برای باتری گوشی چیست؟
تعدادی از مزایای استفاده از حالت ذخیره باتری عبارتند از:
- افزایش عمر باتری
فایده و مزیت اصلی حالت ذخیره نیرو، افزایش عمر باتری در کوتاهمدت و بلندمدت است. محدود کردن عملکرد گوشی در کوتاه مدت باعث میشود تا شارژ باتری چند ساعت دیرتر خالی شود و فرصت بیشتری برای دسترسی به شارژر دارید. با فعالسازی این حالت، طی مدت طولانی فشار کمتری به باتری وارد شده و عمر مفید آن افزایش نسبی پیدا میکند.
- کاهش فشار روی سختافزار موبایل
حالت ذخیره نیرو نه فقط برای باتری، بلکه برای سایر قطعات موبایل نیز مفید است. همانطور که گفتیم با فعالسازی این حالت، قطعاتی مثل پردازنده گوشی یا صفحه نمایش با شدت کمتری کار کرده و در نتیجه استهلاک آنها کمتر میشود.
- کاهش مصرف اینترنت
بسیاری از قابلیتهایی که در مصرف باتری نقش دارد، مثل بهروزرسانی اطلاعات اپلیکیشنها در پس زمینه، در مصرف اینترنت هم مؤثر است؛ در نتیجه یکی از مزایای حالت ذخیره نیرو صرفهجویی در مصرف اینترنت است.
معایب استفاده از حالت ذخیره نیرو برای باتری گوشی چیست؟
معایب استفاده از حالت ذخیره نیرو تأثیر بلندمدت ندارند و فقط در همان زمانی که حالت ذخیره نیرو فعال است به چشم میآیند. بلافاصله پس از غیرفعال کردن این حالت، این معایب نیز از بین میروند. در ادامه تعدادی از این موارد را مورد بررسی قرار میدهیم:
- محدود شدن قابلیتها
بعضی از قابلیتهای گوشی مثل آپدیت خودکار، خدمات مربوط به موقعیت مکانی، بلوتوث و هاتاسپات ممکن است با فعال شدن حالت ذخیره نیرو متوقف یا محدود شوند.
- تأخیر در نوتیفیکیشنها
با محدودسازی عملکرد اپلیکیشنها در پس زمینه، ممکن است نوتیفیکیشنهای این اپلیکیشنها را دیرتر از حالت معمول دریافت کنید. البته این موضوع در برخی از گوشیها قابل تنظیم است و میتوانید اپلیکیشنهایی که نوتیف آنها برای شما ضروری است را در اولویت قرار دهید تا حالت ذخیره نیرو روی آنها تأثیری نگذارد.
- کند شدن گوشی
در بعضی گوشیها حالت ذخیره نیرو عملکرد پردازنده اصلی گوشی را نیز محدود میکند. برای مثال ممکن است اپلیکیشنها با سرعت کمتری باز شوند.
چگونه حالت ذخیره نیرو در گوشی فعال میشود؟
در ادامه نحوه فعالسازی حالت ذخیره نیرو در گوشیهای اندروید و iOS را توضیح میدهیم:
فعالسازی حالت Low Power Mode در آیفون
با انجام یکی از روشهای زیر در iOS میتوان حالت ذخیره نیرو برای باتری آیفون را فعال کرد:
روش اول: از طریق تنظیمات
- وارد تنظیمات آیفون شوید؛
- وارد منوی Battery شوید؛
- مقابل گزینه Low Power Mode یک سوییچ وجود دارد. آن را در حالت ON قرار دهید.
روش دوم: از طریق Control Center
اگر گزینه Low Power Mode در کنترل سنتر آیفون شما قرار ندارد، میتوانید با مراجعه به Settings > Control Center و سپس گزینه Customize Controls و افزودن گزینه Low Power Mode به منوی کنترل سنتر، آن را اضافه کنید. حالا بهراحتی از طریق کنترل سنتر آیفون به این قابلیت دسترسی داریدد و میتوانید آن را فعال یا غیرفعال کنید.
فعالسازی حالت ذخیره نیرو در اندروید
باتوجه به تنوع بالای برندهای اندروید و متفاوت بودن تنظیمات هرکدام از آنها، معمولاً تفاوتهای جزئی در نحوه فعالسازی این قابلیت وجود دارد اما بهطورکلی، این ویژگی از طریق تنظیمات گوشی و قسمت مربوط به تنظیمات باتری قابل فعالسازی است. همچنین در گوشیهای مختلف اسامی متفاوتی مثل Power Saving Mode, Battery Saver و Battery Optimization برای حالت ذخیره نیرو وجود دارد.
مشابه آیفون، در گوشیهای اندروید نیز حالت ذخیره نیرو علاوهبر تنظیمات، از طریق نوار ابزارهای گوشی نیز در دسترس است تا کاربر بهراحتی بتواند آن را فعال یا غیرفعال کند.
سؤالات متداول
در ادامه تعدادی از سؤالات متداول در خصوص حالت ذخیره نیرو و پاسخ به این سؤالات را مورد بررسی قرار میدهیم:
هنگام فعالسازی حالت ذخیره نیرو، چه اتفاقی برای باتری میافتد؟
تنها اتفاقی که برای باتری میافتد این است که بهواسطه متوقف یا محدود کردن قابلیتهای پرمصرف گوشی، باتری گوشی با سرعت کمتری خالی میشود. این حالت هیچ آسیبی به باتری نمیرساند.
آیا حالت ذخیره نیرو باید همیشه فعال باشد؟
اگرچه فعال بودن دائمی این حالت ضرری برای باتری یا سایر قطعات گوشی ندارد، اما برخی از قابلیتهای گوشی را محدود میکند. اگر میخواهید از تمام امکانات گوشی خود به صورت کامل استفاده کنید، بهتر است این حالت را فقط در مواقع ضروری روشن کنید.
آیا میتوان حالت ذخیره نیرو را بهصورت خودکار فعال کرد؟
بله؛ در اکثر گوشیهای هوشمند، این حالت هم به صورت دستی و هم اتوماتیک وجود دارد و مطابق برنامه از پیش تعیین شده فعال یا غیرفعال میشود. میتوانید بر اساس برنامه زمانی ساعات مشخصی را برای فعالسازی این حالت تعیین کنید یا مشخص کنید وقتی درصد شارژ به حد معینی رسید، این حالت فعال شود و در صورتی که از آن حد معین بیشتر شد، دوباره غیرفعال شود.