رجیستری گوشی موبایل

همه‌چیز درباره رجیستری گوشی موبایل

آموزش
9 دیدگاه

اگه از طرفدارای دنیای لوازم دیجیتال مخصوصا گوشی‌ موبایل هوشمند باشین حتما تا الان اسم طرح رجیستری یا رجیستری گوشی موبایل به گوش‌تون خورده. همچنین اگه در سال‌های اخیر یک گوشی جدید خریده باشین حتما باید با مراحل مربوط به رجیستری گوشی سروکله زده باشین. اما طرح رجیستری دقیقا چیه و برای رجیسترکردن گوشی تلفن همراه باید چه مراحلی رو طی کرد؟ در این مقاله با این طرح و تمام نکات مربوط به اون و همچنین آموزش رجیستری موبایل آشنا می‌شین.

همونطور که می‌دونین بازار گوشی‌های هوشمند طی ده سال اخیر روزبه‌روز رشد کرده و کشور ایران هم از رونق فزاینده این صنعت بی‌بهره نمونده. در طول این سال‌ها گوشی‌های مختلف از برندهای معتبر جهانی وارد کشور می‌شدن که محبوبیت فراوانی کسب کردن. همراه با این جریان، فرصت برای ورود گوشی‌های قاچاق و همچنین موبایل‌های تقلبی که کیفیت نداشتن هم فراهم اومد. این گوشی‌ها با همون قیمت محصولات اصلی به فروش می‌رسیدن.

به عبارت دیگه، اون دسته از مصرف‌کنندگان که اطلاعات کمی از موبایل‌های هوشمند داشتن و بدون هیچ‌گونه تحقیق اقدام به خرید گوشی موبایل می‌کردن موقه خرید فریب می‌خوردن و متضرر می‌شدن. بعد از اون بود که طرح رجیستری به منظور جلوگیری از قاچاق گوشی و متوقف‌کردن افراد سودجو از بازار تلفن همراه اجرا شد. رجیستری گوشی موبایل اول سروصدای زیادی به‌پا کرد اما الان به یکی از رسوم ثابت خرید گوشی هوشمند تبدیل شده.

رجیستری گوشی موبایل چیه؟

رجیستری گوشی موبایل چیه؟

طرح رجیستری با مشارکت وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اپراتورهای تلفن همراه، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین گمرک جمهوری اسلامی ایران تدوین و اجرایی شده. طرح رجیستری برای اولین‌بار در سال 1385 در کشورمون معرفی و همون زمان اجرا شد اما به‌خاطر مشکلات متعددی که در این طرح اولیه وجود داشت، اجرای اون از ابتدای سال 1386 متوقف شد.

رجیستری گوشی موبایل سال‌ها در مرحله آزمایشی قرار داشت و اجرایی‌شدن اون هم چند مرتبه سابقه داره اما هربار به‌علت مشکلات فنی کنار گذاشته شده بود. تا اینکه از اواخر سال 1394 اجرای مجدد این طرح رنگ‌وبوی جدی‌تری به خودش گرفت و کارگروه‌های تخصصی برای بررسی مشکلات و پیچیدگی‌های این طرح و رفع اون‌ها تشکیل شدن. طرح رجیستری از پاییز سال 1396 یک‌بار دیگه کلید خورد و در همون زمان رسما اجرا شد.

بد نیست این مطلب رو هم بخونی: بهترین گوشی‌های دنیا

اول تمام برندهای موبایل مشمول این طرح نشده بودن اما رفته‌رفته همه برندهای خارجی تلفن همراه زیر پوشش رجیستری قرار گرفتن. هدف این برنامه مبارزه با قاچاق و واردات غیرقانونی گوشی‌های هوشمنده. حجم بالایی از گوشی‌های بازار ایران به صورت قاچاق وارد کشور می‌شدن و طرح رجیستری برای مقابله با این معضل کلید خورد. در واقع بر اساس این طرح فقط گوشی‌هایی که از طریق گمرک وارد ایران شده باشن فعال می‌شن.

روش کار طرح رجیستری گوشی موبایل به این صورته که اول اپراتورهای سیمکارت با توجه به شماره سریال گوشی که IMEI نام داره، مدل گوشی رو شناسایی می‌کنن. طبق این شناسایی، اگر شماره سریال در سامانه‌ای به‌نام سامانه همتا ثبت نشده باشه، هیچ خدماتی به این گوشی ارائه نمی‌شه.

همچنین افرادی که قبل از اجرای این طرح گوشی خودشون رو خریده بودن هم لازم نیست نگران باشن چون این گوشی‎‌ها قبلا به‌نام شرکت واردکننده در سامانه ثبت شده بودن. گذشته از این، در صورت دزدیده‌شدن یک موبایل، اگر روند رجیستر کردن گوشی در سامانه همتا از قبل انجام شده باشه، پیدا کردن اون آسون‌تر می‌شه.

یکی از نکات جالب طرح رجیستری مشاهده گوشی‌هاییه که با وجود یکسان‌بودن مدل‌شون، اختلاف قیمت قابل توجهی دارن. دلیل این پدیده، واردشدن برخی گوشی‌ها به ایران به‌صورت مسافرتیه. این گوشی‌ها روی پاسپورت خریداری شدن و چون رجیستر نشدن قیمت متفاوتی دارن. رجیسترکردن این گوشی‌ها مشکلات خاص خودشون رو داره. درحال حاضر تمام برندهای مشهور تلفن همراه توسط سامانه همتا به رسمیت شناخته می‌شن.

اهمیت طرح رجیستری گوشی موبایل

اهمیت طرح رجیستری گوشی موبایل

پس از آشنا شدن با مراحل رجیستری گوشی این پرسش ایجاد می‌شه که طرح رجیستری گوشی چه اهمیتی داره؟ هر سخت‌افزاری که به شبکه عمومی سرویس‌های مخابرات وصل شه، درون شبکه از طریق یک کد 15 رقمی که به اون IMEI می‌گن، شناسایی می‌شه. همونطور که قبل از این گفته شد، برای این‌که تلفن همراه بتونه از خدمات اپراتورهای تلفن همراه بهره‌مند شه باید در شبکه شناسایی شده باشه. به‌عبارت دیگه، رجیسترکردن تلفن‌های همراه به معنای شناسوندن سخت‌افزار اون به شبکه اپراتورهای تلفن همراه‌ست.

با اجرای طرح رجیستری موبایل فقط گوشی‌هایی که از طریق قانونی و گمرک وارد کشور شده باشن می‌تونن از خدمات اپراتورهای تلفن همراه استفاده کنن. برای همین، موبایل‌هایی که به صورت قاچاق وارد کشور شدن، رجیستر نمی‌شن و چون در شبکه اپراتورهای تلفن همراه کشور شناسایی نمی‌شن به شبکه متصل نمی‌شن و از خدمات تماس تلفنی، ارسال متن، دریافت دیتای موبایل و موارد دیگه بی‌بهره می‌مونن. بعد از اجرای طرح رجیستری موبایل اگر موبایل خریداری‌شده قاچاق بوده باشه با انداختن سیمکارت هر اپراتور درون گوشی، سیمکارت فعال نمی‌شه.

مزایای طرح رجیستری گوشی موبایل

مزایای طرح رجیستری گوشی موبایل

بعد از گذشت حدود یک دهه از اجرای ناموفق طرح رجسیتری موبایل در کشور، سال 1396 یک بار دیگه عزم جدی برای اجرای طرح فراهم شد. هدف عمده از اجرای طرح رجیستری موبایل، جلوگیری از قاچاق گوشی به کشوه. علاوه بر این هدف می‌شه دلایلی مثل جلوگیری از تبادل گوشی‌های دزدی و بدون جعبه و همچنین جلوگیری از سودجویی قاچاقچیان موبایل رو ذکر کرد.

واردکننده‌های همه اجناس باید حق گمرکی اجناس واردشده رو بپردازن. این در حالیه که قبل از اجرای طرح رجیستری گوشی موبایل خیلی از فروشندگان موبایل در ایران محصولات واردشده به صورت قاچاق رو به‌عنوان موبایل وارداتی از گمرک به مشتریای خودشون می‌فروختن و درحالی که حقوق گمرک و مالیات رو پرداخت نکرده بودن، مبلغ رو روی قیمت گوشی حساب کرده و از خریدارا دریافت می‌کردن.

از طرف دیگه، با اجرای این طرح، استقبال از خرید گوشی‌های قاچاقی کم می‌شه و با حمایتی که از واردکننده قانونی صورت می‌گیره، گوشی‌ها همراه با گارانتی در بازار برای خریدوفروش عرضه می‌شن. سود اینکه خریدار تلفن همراه بتونه گوشی رو با گارانتی خریداری کنه به‌طور مستقیم به خود خریدار برمی‌گرده.

بد نیست این مطلب رو هم بخونی: خوش‌دست‌ترین گوشی

آموزش رجیستری گوشی موبایل

آموزش رجیستری گوشی موبایل

برای رجیستری گوشی موبایل باید شماره سریال دستگاه خودتون رو وارد سامانه همتا کنین. چند روش رجیستری تلفن همراه وجود داره که در ادامه به‌طور کامل با اونا آشنا می‌شیم. همچنین به چند سوال مهم در رابطه با نحوه رجیستری تلفن همراه پاسخ می‌دیم.

سامانه همتا چیست؟

سامانه همتا چیست؟

قبل از هرچیز باید به این موضوع اشاره کنم که اصلا سامانه همتا چیه و چه کاربردی در استعلام مالکیت گوشی داره؟ سامانه همتا یک پایگاه اختصاصی برای ثبت اطلاعات گوشی‌های موبایله. دسترسی به اطلاعات این سامانه از طریق سایت سامانه همتا، کد دستوری USSD، پیامک یا حتی اپلیکیشن ممکن می‌شه. اما هدف از پیاده‌سازی سامانه همتا چیه؟ هدف از طراحی این سامانه اینه که کاربرا موقه خرید یک گوشی مطمئن شن که دستگاه قاچاق نیست و به‌طور رسمی وارد کشور شده.

همچنین این سامانه منجر می‌شه تا طبقه‌بندی اطلاعات گوشی‌ها و کاربرای اون‌ها با دقت کامل انجام شه و مشخص بشه که هر گوشی متعلق به چه فردیه و چه کسی می‌تونه با سیمکارت خودش از اون استفاده کنه. بنابراین به طور کلی سامانه همتا پایگاه اطلاعاتی رو ایجاد کرد که گوشی‌های موبایل رو طبقه‌بندی می‌کنه و امکان مشخص‌کردن گوشی های غیر قاچاق و انتقال مالکیت رو فراهم می‌کنه.

رجیستری گوشی موبایل در سامانه همتا

رجیستری گوشی موبایل در سامانه همتا

آموزش رجیستری گوشی در همتا هم مثل هرکار دیگه‌ای نیاز به یک سری پیش‌نیاز داره که باید به اون‌ها توجه کنین. قبل از هر چیزی، باید روی جعبه موبایل خودتون به‌دنبال برچسب رجیستری بگردین و از وجود اون اطمینان حاصل کنین. در غیر این صورت، خرید اون گوشی موبایل کار چندان عاقلانه‌ای نیست و پیشنهاد نمی‌شه. بعد نوبت به استعلام کد IMEI (شناسه بین‌المللی تجهیزات موبایل) موبایلی که قصد خرید اون رو دارین می‌رسه.

برای استعلام کد یکتای IMEI فقط کافیه کاراکترهای این شناسه رو بدون احتساب خط تیره یا هر چیز دیگه از طریق پیامک به شماره 7777 ارسال کنین. برای انجام این کار می‌تونین از کد دستوری #7777* یا اپ سامانه همتا هم کمک بگیرین و از این طریق روند استعلام موبایل‌تون رو دنبال کنین. بعد از انجام این کار، پیامکی با پیش شماره 7777 براتون ارسال می‌شه. این پیامک حاوی مدل و اطلاعات موبایلیه که در حال خرید اون هستین.

این اطلاعات رو با موبایل مورد نظرتون مطابقت بدین و مطمئن شین که آیا همه‌چیز سر جای خودش قرار داره یا نه. قبل از اون‌که به سراغ سامانه همتا برین و عملیات رجیستر کردن رو شروع کنین، اول برای یک‌بار هم که شده IMEI اصلی موبایل خودتون رو با شناسه‌ای که روی جعبه حک شده مطابقت بدین. برای به دست اوردن IMEI هم نیازی به انجام هیچ کار پیچیده‌ای نیست.

فقط کافیه کد دستوری *#06# رو شماره‌گیری کنین تا در عرض چند ثانیه IMEI اصلی موبایل‌تون روی صفحه ظاهر شه. حالا این کد رو با IMEI روی جعبه مقایسه کنین و مطمئن شین که جعبه‌ای که در دست دارین متعلق به همون موبایلیه که قصد خرید اون رو دارین. بعد از انجام این کارها آماده رجیسترکردن موبایل‌تون هستین. برای این کار هم سه راه پیش روتون قرار داره که در ادامه به شرح کامل اون‌ها می‌پردازم.

کد USSD

کد USSD

راحت‌ترین روش ممکن برای رجیستری گوشی موبایل، استفاده از کد USSD هستش. این کد در هر زمان و مکانی قابل دسترسه و کاربر موقع استفاده از اون نیازمند داشتن اینترنت نیست. برای شروع اول *777# رو شماره‌گیری کنین تا کد دستوری سامانه ظاهر بشه. بعد عدد مربوط به فعال‌سازی رو وارد کنین و کلید Send رو فشار بدین.

در پنجره بعدی، شناسه 15 رقمی IMEI موبایل خریداری‌شده رو وارد کنین و با فشردن دوباره کلید Send به مرحله بعد برین. حالا شماره تلفن همراه خودتون رو در پنجره بعدی وارد کنین. در نهایت کد فعال‌سازی رو در مرحله بعد درج کنین و برای آخرین بار Send رو لمس کنین. با به‌پایان‌رسیدن این مراحل کار تقریبا تمومه و فقط باید عدد 1 رو در صفحه بعدی وارد کنین تا موبایل‌تون در سامانه همتا ثبت بشه. ثبت گوشی با پیامک به شما اطلاع داده می‌شه.

اپلیکیشن سامانه همتا

اپلیکیشن سامانه همتا

بین چند روش رجیستری تلفن همراه علاوه بر کد USSD، سامانه همتا یک اپلیکیشن خوب و کاربردی هم داره که اگه کارکردن با اپلیکیشن‌ها براتون آسونه، می‌تونین از اون استفاده کنین. کار کردن با این برنامه هم خیلی راحته و اگه مراحل رو بر اساس توضیحات موجود در خود اپلیکیشن دنبال کنین مشکلی پیدا نمی‌کنین.

برای شروع گزینه «فعال‌سازی تلفن همراه» رو لمس کنین. بعد به‌ترتیب شماره تلفن همراه، IMEI دستگاه و همچنین کد فعال‌سازی خود رو در پنجره اپ درج کنین و گزینه «فعال سازی» رو انتخاب کنین. برای دریافت اپلیکیشن‌های آی او اس و اندروید سامانه همتا می تونین به آدرس وبسایت اون مراجعه کنین.

سایت سامانه همتا

سایت سامانه همتا

در آموزش نحوه رجیستری تلفن همراه استفاده از وبسایت سامانه همتا هم یکی دیگه از راه‌هاییه که می‌تونین در کنار مسیرهای دیگه از اون برای رجیسترکردن موبایل‌تون استفاده کنین. در این روش اول باید به وبسایت سامانه همتا مراجعه کنین و وارد بخش فعال‌سازی بشین. بعد شماره تلفن همراه، IMEI دستگاه و همچنین کد فعال‌سازی رو در بخش‌های مربوطه وارد کنین و بعد از درج کد امنیتی موجود در تصویر روی فعال‌سازی کلیک کنین.

رجیستری گوشی‌های دو سیم‌کارته

رجیستری گوشی‌های دو سیم‌کارته

اگه در فرآیند رجیستری گوشی موبایل از نوع دو سیمکارته به مشکل بر خوردین توصیه شده که در صورت داشتن دو یا چند سیمکارت، هرکدوم از اون را درون اسلات (محفظه سیمکارت) قرار داده و به‌طور جداگانه فعال کنین. در این فرآیند محدودیتی در استفاده از یک یا چند سیمکارت وجود نداره بنابراین می‌شه با قراردادن یک سیم‌کارت در همه اسلات‌ها، گوشی تلفن همراه رو فعال کرد.

بد نیست این مطلب رو هم بخونی: رابط کاربری گوشی

واگذاری و انتقال مالکیت

برای انتقال مالکیت باید از یکی از روش‌هایی که در بالا توضیح داده شده کمک بگیرین و بر اساس راهنمای اون مسیر انتقال مالکیت رو طی کنین. از اونجایی که استفاده از کد دستوری *7777# همیشه راحت‌ترین روش ممکنه، استفاده از این روش رو به شما توصیه می‌کنم. طبق این روش اول باید کد دستوری *7777# رو شماره‌گیری و در بین گزینه‌های موجود «انتقال مالکیت» رو انتخاب کنین.

در مرحله بعدی، باید شماره تلفن سیمکارتی که الان موبایل موردنظر با اون رجیستر شده رو وارد کنین. بعد به‌دنبال رمز سیستم همتای سیمکارت قبلی بگردین و اون رو در بخش مربوطه تایپ کنین. با ورود به مرحله بعدی، نوبت به ارسال شناسه IMEI‌ می‌رسه، اون رو وارد کنین و Send رو فشار بدین. با این کار به صفحه‌ای ارجاع داده می شین که از شما می خواد شماره تلفن همراه جدید خودتون رو در اون وارد کنین. با واردکردن اطلاعات موردنظر عملیات تموم می‌شه.

رجیستر گوشی‌های مسافرتی

رجیستر گوشی‌های مسافرتی

وزارت صنعت، معدن و تجارت، برای رجیستر گوشی موبایل مسافرا که از خارج کشور به ایران وارد می‌شن هم راه‌حلی داره. براساس دستورالعمل این وزارت‌خانه، مسافرا با ورود به خاک ایران، باید شناسه IMEI موبایل‌های خودشون رو در گمرک محل ثبت کنن و عوارض اون رو هم پرداخت کنن. با این کار، کد فعال سازی مورد نیاز برای ریجیستر کردن موبایل در اختیار مسافرا قرار می‌گیره.

آموزش نحوه رجیستری گوشی سامسونگ

نحوه رجیستری گوشی سامسونگ خیلی سادست و می‌تونین با مراجعه به سایت همتا یا استفاده از اپلیکیشن همتا نسبت به رجستری گوشی سامسونگ یا هر برند دیگه‌ای اقدام کنین. در ادامه به شما آموزش نحوه رجیستری گوشی سامسونگ رو ارائه می‌دم.

  •  برای ورود به سامانه همتا و فعالسازی گوشی کد دستوری #7777* رو وارد کنین.
  •  چهار گزینه براتون به نمایش درمیاد. گزینه دوم یعنی فعالسازی رو انتخاب کنین.
  •  حالا باید کد IMEI رو وارد کنین. کد IMEI پانزده رقمیه که روی جعبه دستگاه یا بخش تنظیمات اون قرار داره.
  • بعد از ورود کد IMEI از شما در مورد شماره تلفن‌تون سوال پرسیده می‌شه. شماره همراهتون رو برای فعال سازی تلفن همراه در سامانه همتا وارد کنین. با انجام این کار امکان دریافت کد فعال‌سازی گوشی سامسونگ رو دارین.

بعد از دریافت کد فعال‌سازی گوشی سامسونگ می‌تونین اون رو وارد کنین تا مراحل رجستری گوشی سامسونگ به پایان برسه.

آموزش نحوه رجیستری گوشی شیائومی

برای ریجستری گوشی شیائومی می‌تونین از سامانه همتا استفاده کنین. یکی از راحت‌ترین روش‌ها هم استفاده از کد دستوریه که قبل‌ترتوضیح دادم. در ادامه به آموزش نحوه رجیستری گوشی شیائومی می‌پردازم.

  1.  برای رجستری گوشی موبایل شیائومی نیاز به کد IMEI اون دارین.
  2.  بعد از به دست آوردن کد IMEI باید کد دستوری #7777* رو وارد کنین.
  3.  از منوی به نمایش دراومده گزینه 2 یعنی فعالسازی رو انتخاب کنین.
  4.  کد IMEI گوشی شیائومی رو وارد کرده و بعد شماره تلفن رو وارد کنین تا کد فعال‌سازی همتا ارسال بشه.
  5.  کد فعالسازی همتا رو وارد کنین. کد همتا 6 رقمه که بعد از وارد کردن اون و تایید نهایی، فعال‌سازی و رجستری گوشی شیائومی به پایان می‌رسه.

سوالات متداول

تغییر سهوی شناسه IMEI گوشی، بعد از تعمیر طبیعیه و در این مورد صاحب گوشی باید از تعمیرکار بخواد شناسه گوشی رو به حالت قبل تغییر بده.

2/5 - (1 امتیاز)

9 دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدترین ها

عضویت در خبرنامه

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همچنین شاید دوست داشته باشید!