بعد از گذشت دو دهه از رونمایی لرزشگیر اپتیکال گوشی این ویژگی و قابلیت به دوربین گوشی موبایل هم اضافه شده. این قابلیت برای دوربینهای تلفن همراه یک مزیت محسوب میشه؛ چون لنزهای دوربین موبایل اندازهی کوچکتری در مقایسه با دوربینهای فیلمبرداری دارن، به همین خاطر برای تصاویر بهتر در اکثر موارد زمان نوردهی (Exposure) توی این دوربینها افزایش پیدا میکنه و احتمال تار شدن تصاویر کمتر میشه. لرزشگیر اپتیکال دوربین گوشی، در واقع هدایتگر تصویر از لنز به سنسور دوربینه.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
وقتی که موبایل در دست شخصی که در حال ثبت عکسه، میلرزه، لنز دوربین در جهت مخالف حرکت میکنه تا تصویر در جهت ثابت حرکت کنه. حرکت عناصر لنز دوربین، بیشتر توسط موتورهای الکترومغناطیسی انجام میشه. از انواع دیگر ویبراتورها هم برای عکاسی بهتر استفاده میشه. یکی از این تثبیت کنندههای تصویر، تثبیت کننده تصویر کامپیوتریه که از نرم افزاری برای حذف تاری تصویر استفاده میکنه. مورد دیگر تثبیت تصاویر و استفاده از فرآینده.
فناوری دوم که اغلب توی دوربینهای بدون آینه و بعضی دوربینهای DSLR استفاده میشه، دستگاه رو به جای شیشه در طرف مقابل شیشه قرار میده. به احتمال زیاد این فناوری تا چند سال آینده توی دوربینهای قابل حمل نیز استفاده خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مقاله از ایسل همراه ما باشین.
این مقاله هم شاید به کارت بیاد: تبدیل دست خط به تایپ
لرزشگیر اپتیکال چیست؟
امروزه استفاده از دوربینهای گوشیهای هوشمند حرفهایتر و سرگرمکنندهتر شده. ویژگیهایی که تا چند سال پیش فقط توی دوربینهای حرفهای گران قیمت وجود داشت، حالا به تدریج وارد دنیای گوشیهای هوشمند میشه. در صورتی که قیمت گوشی نسبت به دوربین کمتره.
یکی از این ویژگیها، تثبیتکننده اپتیکال تصویر (OIS) است که برای به ثبت رساندن تصاویری با وضوح بالا و کمترین میزان تاری از اون استفاده میشه. استفاده از لرزشگیر اپتیکال توی دوربینهای کامپکت و لنزهای DSLR در اواسط دهه ۱۹۹۰ به سرعت رشد کرد. این قابلیت این امکان رو به عکاسان میده تا بدون استفاده از سه پایه، تصاویری رو با نوردهی طولانی و با حداقل افت کیفیت ثبت کنن. به طور خلاصه، تثبیتکننده اپتیکال به گونهای عمل میکنن که عنصر لنز برخلاف حرکت و لرزش دست عکاس حرکت میکنه تا تصویر کمتر تار بشه.
این مقاله هم شاید برات جذاب باشه: صفحه نمایش امولد
قابلیت Optical Image Stabilization گوشی هوشمند، به کاربران اجازه میده توی شرایط سخت عکاسی کنن. عکاسی در موقعیتهای خاص، در نور کم و عکاسی از سوژههای بسیار نزدیک با استفاده از لرزشگیر خروجی کار بسیار باکیفیتتری خواهد داشت. با این حال، لرزشگیر اپتیکال گوشی ممکنه برای همه شرایط عکاسی و فیلمبرداری مفید نباشه.
اگر سوژه عکس شما به سرعت در حال حرکته، ویژگی ضد لرزش به گرفتن تصاویر واضح از سوژه کمکی نمیکنه. لرزشگیر Optical فقط تا حد زیادی لرزش دوربین رو کنترل میکنه. این قابلیت توی فیلمبرداری هم بسیار کاربردیه. دوربینهای دارای لرزشگیر Optical دوربین گوشی فیلمهایی با کیفیت و وضوح بالا و با حداقل مقدار نویز ضبط میکنن. گوشیهای موبایل مانند Samsung S21 FE، iPhone 13 Pro Max و Xiaomi 12 Pro نمونههایی از گوشیهای جدید مجهز به این ویژگی هستن.
لرزشگیر اپتیکال دوربین گوشی
تثبیتکننده تصویر برای پایداری تصاویر شما مهمه، بدون اون، عکسهای شما تار میشن و به نظر میرسه که ویدیو برای یک فیلم دهه ۸۰ ضبط شده. در نظر داشته باشین، وقتی که نور زیادی به دوربین میتابه، شاتر دوربین رو باید با دست خود نگه دارین تا بتونین تصویری با کیفیتتر به ثبت برسونین.
این مطلب هم بهت کمک میکنه: علت تار شدن دوربین گوشی
در غیر این صورت، حتی یک حرکت ناچیز هم میتونه چهره شما رو تار جلوه کنه. این مورد برای زمانی که هنگام عکس گرفتن نور کمی دارین، مانند زمانی که در تاریکی عکس میگیرید، صدق میکنه. البته قابل ذکره که تصاویر ثبتی شما همیشه تار نخواهند شد حتی اگر گوشی موبایل شما مجهز به لرزشگیر اپتیکال گوشی نباشه.
یکی از دلایل واضح نبودن تصویر یا تار بودن آن ثابت نگه نداشتن دست است. نکتهی دیگری که در استفاده از لرزشگیر وجود داره، باز ماندن زیاد شاتره؛ یعنی اینکه سنسور، نور بیشتری دریافت میکنه و به شما امکان میده توی شرایط کم نور عکسهای بهتری بگیرین.
ساختار لرزشگیر اپتیکال گوشی
میشه گفت که OIS یک راه حل سختافزاریه که با استفاده از ژیروسکوپ سیستم میکروالکترومکانیکی (MEMS) برای تشخیص حرکت و تنظیم سیستم دوربین ساخته شده است. برای مثال، هنگامی که گوشی موبایل خودتون رو برای عکاسی توی دست میگیرین و دستتان کمی به سمت چپ حرکت کنه، سیستم OIS اون رو تشخیص داده و دوربین رو کمی به سمت راست حرکت میده.
لرزشگیر اپتیکال گوشی یکی از کاربردیترین ویژگیها برای دوربینهای دیجیتال محسوب میشه که از دیرباز توی دوربینهای کامپکت و حرفهای استفاده میشده. توی سالهای اخیر شاهد استفاده از این قابلیت در گوشیهای هوشمند رده بالا بودهایم.
اگه خواستی بیشتر در مورد این مقاله بدونی: رجیستری گوشی با پاسپورت
نحوه کار لرزشیگر اپتیکال چگونه است؟
لرزشگیر اپتیکال در دوربینهای کامپکت و لنزهای SLR در اواسط دهه ۱۹۹۰ معرفی شد تا عکاسان رو در عکاسی از مسافتهای طولانی راحتتر کنه و نیازی به سه پایه نداشته باشن. همچنین با حرکت دادن قسمتهایی از لنز برای خنثی کردن اثرات لرزش دست هنگام عکاسی و جلوگیری از تار شدن نتایج نهایی، کار میکنه.
حالا بعد از بیست سال، این سیستم پیشرفتهای زیادی کرده و به یکی از بخشهای کلیدی سیستم سختافزاری موبایل های ردهبالا و پرچمدار تبدیل شده.
از اونجایی که سنسورهای مورد استفاده توی دوربینهای تلفن همراه کوچکتر از دوربینهای معمولی هستن، گاهی اوقات ممکنه تلاش بیشتری توی این سنسورهای کوچک برای رسیدن به نور کافی برای تصویربرداری لازم باشه.
این امر منجر به لرزش غیر ضروری دوربین و در نتیجه تار شدن تصاویر میشه. عملکرد سنسورهای لرزشگیر اپتیکال گوشی به مسیر تصویر بستگی داره که توسط لنزها و سنسورهای مختلف از جمله ژیروسکوپ به دست میاد. طی این فرآیند، حسگر حرکتی دوربین رو تشخیص میده و نحوه حرکت لنز رو محاسبه میکنه و از خطا در کیفیت تصویر و تاری جلوگیری میکنه. OIS توی پروسه تصویربرداری از همین فرآیند پیروی میکنه. یعنی با درک حرکت دوربین، اثرات ارتعاش رو خنثی کرده و بدون لرزش، فیلم ضبط میکنه.
درج هیبریدی
سیستم هیبریدی در واقع نتیجه ترکیب عملکرد تثبیت کننده تصویر گوشی و الکترونیکی دوربین موبایل با یکدیگر است. در روش هیبریدی، لرزشگیر اپتیکال دوربین گوشی پایه تجهیزات رو فراهم میکنه و سپس از سیستم لرزشگیر الکترونیکی تصویر برای تبلیغ ویدیو استفاده میشه.
به دلیل مزایای نوری، تأثیر سیستم الکترونیکی نباید بیش از حد باشه. با استفاده از این ویژگی، ممکنه ناحیه بافر اطراف تصویر کوچکتر شده و در نتیجه بازده بهتری داشته باشه و تاثیر کمتری بر فریم نهایی داشته باشه. در واقع هیچ ترجیحی برای سیستم هیبریدی برای تصاویر وجود نداره و همین سیستم نوری میتونه برای ثبت تصاویر واضح، لرزش دست رو کم کنه.
البته میشه از سیستم الکترونیکی برای افزایش HDR و پایداری توی شب هم استفاده کرد. در ادامه میتونین تاثیر این سیستم برای گوگل پیکسل 2 رو مشاهده کنین. قابلیت لرزشگیر اپتیکال دوربین گوشی تلفنهای هوشمند، این امکان رو برای شما فراهم میکنن که در مواقع سخت، عکاسی کنیم. عکاسی با موبایل در موقعیتهای خاص، در نور کم و همچنین از سوژههای بسیار نزدیک با استفاده از لرزشگیر Optical دوربین گوشی بسیار لذت بخشتره.
این مقاله هم حتما به دردت میخوره: hdr چیست
به دلیل هزینه بالای این تکنولوژی، تثبیت کننده تصویر گوشی، بیشتر در گوشیهای رده بالا و پرچمداران وجود داره. بهعنوان مثال: گوشیهای موبایل گلکسی A71، گلکسی A51s و گلکسی A30s نمونهای از گوشیهای جدیدی هستن که دارای لرزشگیر میباشن. آیفون SE 2020 و پوکو X3 NFC هم دارای Optical Image Stabilization گوشی هستن.
سخن آخر
استفاده از لرزشگیر تصویر دستگاه هیبریدی یکی از بهترین راهها برای افزایش کیفیت عکسبرداری دوربین محسوب میشه. به دلیل اهمیت بالای این موضوع در این مقاله به بررسی لرزشگیر اپتیکال در گوشیهای موبایل پرداختیم.
امیدواریم مطالب این مقاله از ایسل برای شما که از علاقهمندان به تصویربرداری و عکسبرداری با گوشی همراه خود هستین و به دنبال گوشی موبایلی با کیفیت در این زمینه میگردین، مفید واقع شده باشه. اگه علاقهمند به سایر مطالب تکنولوژی هستین، پیشنهاد میکنیم موضوعات دیگر مجله ایسل را هم دنبال کنین. اگر هم سوالی یا تجربهای توی این زمینه دارین، میتونین توی بخش ارسال نظرات، سوالات و تجربیات خودتون رو با ما درمیون بزارید.
سوالات متداول
تاریخچه لرزش گیر اپتیکال به چه زمانی برمیگرده؟
لرزشگیر اپتیکال در دوربینهای کامپکت و لنزهای SLR در اواسط دهه ۱۹۹۰ معرفی شد تا عکاسان رو در عکاسی از مسافتهای طولانی راحتتر کنه و نیازی به سه پایه نداشته باشن.