GPS گوشی

کاربردهای خفن جی پی اس گوشی چیه؟

آموزش
6 دیدگاه

یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین قابلیت‌های هر گوشی هوشمند اینه که بتونه تعیین کنه شما در هر لحظه، کجا هستین. استفاده از GPS گوشی و قابلیت‌های اون ممکنه معایبی از قبیل دریافت تبلیغات مختلف با توجه به منطقه جغرافیایی یا استفاده از اطلاعات محلی شما رو به دنبال داشته باشه. با این حال، دونستن این که در هر لحظه کجا هستین، یا چقدر با موقعیت جغرافیایی محل مورد نظرتون فاصله دارین و از چه مسیری می‌تونین به اون‌جا برسین، خیلی مهمه.

مهم نیست که شما از چه نوع تلفن هوشمند و با چه سیستم عاملی (سیستم عامل اندروید ، ios و …) استفاده می‌کنین. همه این اعمال اعجاب انگیز، در تمامی تلفن‌ها و دستگاه‌های هوشمند رخ می‌ده. تنها چیزی که مهمه اینه که چند مولفه با قابلیتی عجیب و غریب تلاش می‌کنن تا مختصات موقعیت شما رو به طور دقیق مشخص کرده و اطلاعات شما رو در لحظه به‌روزرسانی کنن. پس اگه برای استفاده از نرم افزارهای مسیریابی یا ناوبری، به اطلاعات دقیق مکانی نیاز داشته باشین، می‌تونین از GPS و قابلیت‌های اون استفاده کنین.

در ادامه این مطلب همراه من باشین تا به بررسی ماهیت و نکات مهم در مورد انواع جی پی اس گوشی بپردازم.

جی پی اس چیه؟

GPS گوشی چیه؟

برای تعریف gps اول بهتره بگم که GPS مخفف کلمه Global Positioning System هست. این فناوری توسط نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا توسعه پیدا کرده و در حال حاضر هم متعلق به دولت ایالات متحده و تحت نظارت نیروی هوایی این کشوره. استفاده از این قابلیت برای همه و در درجه اول برای کاربرهای آمریکای شمالی رایگانه.

اما به طور کلی تمام مردم دنیا از GPS گوشی به صورت رایگان استفاده می‌کنن و قیمت جی پی اس گوشی موبایل فقط در قالب هزینه‌ای که شما برای تهیه تراشه گیرنده جی پی اس صرف کنین، معنا می‌شه.

GPS در نوع خودش یک سیستم ناوبری رادیویی هست که از امواج رادیویی بین ماهواره‌ها و گیرنده داخل تلفن شما برای ارائه اطلاعات مکانی و زمانی به هر نرم‌افزاری که به داده GPS نیاز داره، استفاده می‌کنه. این روزها، 28 ماهواره در مدارهای خاصی حول کره زمین گردش کرده و موقعیت جغرافیایی دستگاه‌های الکترونیکی مختلف رو در اختیار اون‌ها قرار می‌دن.

پس شما برای دریافت و ارسال اطلاعات با GPS گوشی نیازی به ارسال هیچ اطلاعات واقعی به فضا ندارین و فقط باید بتونین داده‌های مورد نیازتون رو از چهار ماهواره‌ای که در مدارهای مختلف به دور زمین گردش می‌کنن و به ارائه اطلاعات جغرافیایی شما می‌پردازن، بدست بیارین.

شاید برای شما هم این سوال به وجود بیاد که چرا برای مدل کردن اطلاعات جغرافیایی، به اطلاعات 4 ماهواره نیاز داریم؟ در جواب این سوال باید به این نکته توجه کنیم که سه سیگنال اول برای دریافت مختصات اصلی و سیگنال چهارم برای تعیین ارتفاع استفاده می‌شه. پس شما داده‌های موقعیت مکانی‌تون رو فقط با سه سیگنال روی نقشه دریافت خواهید کرد.

این مطلب رو از دست نده: معرفی فناوری HDR کاربرد‌های آن

GPS گوشی چطور کار می‌کنه؟

GPS گوشی چطور کار می‌کنه؟

هر ماهواره یک ساعت اتمی داخلی داره و یک سیگنال کدگذاری شده با فرکانس خاص رو ارسال می‌کنه. تراشه‌ای که روی گیرنده شما نصب شده، تعیین می‌کنه که کدوم ماهواره‌ها از طریق دستگاه شما قابل مشاهده هستن. بعد دستگاه شما با ماهواره‌هایی که قوی‌ترین سیگنال‌ها رو ارسال می‌کنن، شروع به جمع آوری داده می‌کنه.

سرعت داده‌های GPS چندان بالا نیست. چون ماهواره‌های این سیستم با باتری‌های قابل شارژ کار می‌کنن و ارسال سیگنال با سرعت بالا، به قدرت بیشتری نیاز داره. همین کار باعث می‌شه تا دریافت موقعیت مکانی شما تا یک دقیقه طول بکشه.

این مقاله هم شاید به کارت بیاد: نحوه تنظیم ساعت گوشی اندروید

گیرنده GPS گوشی شما از داده‌های این سیگنال‌ها برای شبیه سازی مکان و زمان شما استفاده می‌کنه. گیرنده‌های GPS برای کار، نیاز به ارتباط مستقیم و بدون اختلال با چندین ماهواره دارن. بنابراین موانعی مثل ساختمون‌های بلند، ارسال و دریافت این اطلاعات رو با مشکل مواجه کرده و همین اتفاق هم در دریافت اطلاعات مکانی مورد نیاز کاربرها در استفاده روزمره اون‌ها در اپلیکیشن‌های مختلف، تجربه کاربری اون‌ها رو دچار مشکل می‌کنه.

اینجاست که مفهومی به اسم AGPS تعریف می‌شه و مشکل رو به شکل دیگه‌ای برطرف می‌کنه.

AGPS چیه؟

AGPS چیه؟

قبل‌تر اشاره کردم که GPS گوشی کند هست و موانع مختلف ممکنه کندی اون رو تشدید کنن. جالبه بدونین که وقتی شما از تلفن هوشمندتون، موقعیت مکانی خودتون یا یک محل خاص رو می‌خواین، در واقع از AGPS یا سیستم موقعیت‌یابی جهانی استفاده می‌کنین!

چون امواج رادیویی در GPS برای کار، به قدرت زیادی نیاز دارن و هر بار دریافت اطلاعات جدید از اون‌ها، ممکنه مدت زمان زیادی، طول بکشه. اگه شما در زمان حرکت بخواین موقعیت مکانی‌تون رو چک کنین و برای کارهای مثل مسیریابی از این قابلیت استفاده کنین، این تاخیر و کمبود سرعت در دریافت اطلاعات، شما رو با مشکل مواجه می‌کنه.

اما AGPS داده‌های مکانی سلولی یا در اصطلاح Cellular location data رو برای کمک به موقعیت‌یابی و مسیریابی بهتر، اضافه می‌کنه. به بیان بهتر، شرکت مخابراتی تلفن همراه شما می‌دونه که شما در کجا قرار دارین. چون تلفن همراه شما، برای دریافت سیگنال‌های داده، به یک آنتن که در نوع خود یک برج سلولی هست، درخواست برقراری ارتباط می‌ده.

طبیعیه که شاید این موقعیت مکانی از دقت لازم و کافی برخوردار نباشه. چون دقت این کار به قدرت سیگنال بین تلفن شما و برج مخابراتی نزدیک به شما بستگی داره. اما معمولا این سیگنال اونقدر خوب و دقیق هست که بشه ازش برای دریافت اطلاعات مکانی استفاده کرد.

شاید این مطلب رو دوست داشته باشین: بهترین گوشی از نظر باتری

AGPS چطور کار می‌کنه؟

AGPS چطور کار می‌کنه؟

لفظ “A” در عبارت AGPS مخفف کلمه Assistant به معنای دستیار هست. به همین دلیل هم اتصال سلولی تلفن هوشمند شما به GPS کمک می‌کنه تا موقعیت مکانی دقیق شما رو پیدا کنه.

نرم افزار تلفن همراه هوشمند شما، داده‌های موقعیت مکانی سلولی رو به گیرنده GPS منتقل می‌کنه. بنابراین این فناوری که به طور مرتب از داده‌های جی پی اس گوشی و موقعیت مکانی تلفن همراه استفاده می‌کنه، می‌تونه اطلاعات مکانی شما رو در زمانی معقول و مناسب و با تقریب خیلی خوبی (در حد 50 متر) به دست بیاره.

به عبارت دیگه، GPS از داده‌های جمع‌آوری شده توسط تلفن شما استفاده می‌کنه تا بتونه سریع‌تر و دقیق‌تر عمل کنه و اطلاعات مورد نیاز شما رو در مدت زمان کوتاه‌تری، در اختیارتون قرار بده.

GPS بهتره یا AGPS؟

GPS بهتره یا AGPS؟

شاید برای شما هم این سوال به وجود بیاد که ما به کدوم یک از این دو فناوری بیشتر نیاز داریم؟ یا کدوم یک از اون‌ها مهم‌تر و مفیدتره؟ جواب این سوال ساده‌ست! هیچ کدوم از این فناوری‌ها مهم‌تر یا بهتر از اون یکی نیست! چون شما به استفاده از هر دوی اون‌ها برای دریافت اطلاعات مکانی خودتون نیاز دارین!

AGPS برای عملکرد بهتر، حفظ عمر باتری و ارائه سریع اطلاعات مکانی، به کار می‌ره. شما می‌خواین که از طریق تلفن همراه‌تون بدونین که در هر لحظه، کجا قرار دارین. پس اگه از GPS گوشی استفاده کنین، باید مقداری از ظرفیت باتری رو برای این کار صرف کنین. اما AGPS، برای انجام این کار به قدرت زیادی نیاز نداره و می‌تونه هر زمان که نرم افزاری به اطلاعات مکانی نیاز داشت، با سرعت قابل قبولی این اطلاعات رو برای اون فراهم کنه.

البته، اطلاعات مکانی AGPS به اندازه اطلاعات مکان واقعی GPS دقیق نیست. اما می‌تونه نیاز شما رو برطرف کرده و با توجه به سرعت خیلی بالاتری که نسبت به GPS داره، این اختلاف رو پوشش بده.

از طرفی، AGPS به اتصال سلولی نیاز داره. بنابراین ممکنه در بعضی مواقع که به داده تلفن همراه یا برج مخابراتی در نزدیکی‌های خودتون دسترسی ندارین، استفاده از انواع جی پی اس گوشی برای شما بهتر باشه. اکثر برنامه‌هایی که به اطلاعات مکانی نیاز دارن، به اتصال داده تلفن همراه هم احتیاج دارن و همین کار خود به خود این موضوع رو برطرف می‌کنه.

ممکنه این مطلب رو دوست داشته باشین: رجیستری گوشی موبایل

سرعت جی پی اس به چه مواردی بستگی داره؟

سرعت جی پی اس به چه مواردی بستگی داره؟

قبل‌تر اشاره کردم که سرعت دریافت و ارسال اطلاعات در GPS گوشی چندان بالا نیست و موارد مختلف مثل موانع فیزیکی، ساختمون‌های بلند، کوه‌ها و چیزهای دیگه روی این کار تاثیر دارن. پس به طور کلی می‌شه اینجوری گفت که هر پدیده‌ای که برقراری ارتباط بین دستگاه هوشمند شما و ماهواره‌های GPS رو مختل کنه، باعث کاهش سرعت در دریافت اطلاعات مکانی شما می‌شه.

جی پی اس تک بانده و دو بانده چه تفاوتی با همدیگه دارن؟

GPS تک بانده و دو بانده چه تفاوتی با همدیگه دارن؟

دستگاه‌های گیرنده جی پی اس و به طور کلی انواع جی پی اس گوشی رو از نظر دریافت فرکانس به دو دسته تک بانده یا تک فرکانسه و دو بانده یا دو فرکانسه تقسیم بندی می‌کنن. همون طور که می‌دونین به اندازه تعداد دفعات تکرار یک واقعه در واحد زمان، فرکانس گفته می‌شه. از اون‌جا که گیرنده‌های GPS به طور مرتب به ماهواره‌های مختلف درخواست دریافت اطلاعات مکانی رو ارسال می‌کنن، مفهوم فرکانس برای GPS مطرح می‌شه.

به طور کلی، گیرنده‌های تک بانده و دو بانده دقت، راندمان و عملکرد یکسانی دارن. بنابراین تنها تفاوت اون‌ها در سرعت کارشون هست. دستگاه‌های دو بانده، به دلیل سرعت بالاتری که دارن، می‌تونن در مدت زمان کمتری اطلاعات مورد نیازتون رو فراهم کنن. بنابراین در سال‌های اخیر استفاده از این گیرنده‌ها نسبت به گیرنده‌های تک بانده افزایش داشته.

شاید این مقاله براتون جذاب باشه: فناوری NFC گوشی موبایل چیه؟

نصب جی پی اس روی گوشی

نصب جی پی اس روی گوشی

من در این مطلب از مجله ایسل ماهیت و کاربردهای جی پی اس گوشی رو توضیح دادم و دیدیم که این قابلیت، برای دریافت اطلاعات مکانی افراد و دستگاه‌های الکترونیکی طراحی شده و علی‌رغم دقت بالا، سرعت کمی داشته و برای استفاده از اون باید ماهواره و گیرنده، قدرت زیادی داشته باشن. همچنین با مفهوم AGPS آشنا شدیم و دیدیم که این قابلیت چطور مشکلات جی پی اس گوشی رو برطرف می‌کنه و اطلاعات مکانی مورد نیاز برنامه‌های مختلف رو در کوتاه‌ترین زمان ممکن در اختیار اون‌ها قرار می‌ده.

پس اگه برای مسیریابی در سفرهای درون شهری و برون شهری خودتون به اطلاعات مکانی نیاز دارین، می‌تونین از GPS گوشی‌تون استفاده کنین. توجه کنین که این قابلیتِ نصب gps روی گوشی به صورت پیش فرض روی تمامی گوشی‌های هوشمند انجام شده و شما برای استفاده از اون یا به اشتراک گذاری موقعیت مکانی‌تون، می‌تونین اون رو فعال کنین.

سوالات متداول

فرایند کار سیستم جهانی جی پی اس با استفاده از 25 ماهواره و 5 ایستگاه زمینی انجام می‌شه و تماما بر اساس محاسبات اختلاف زمانی هست.

4/5 - (3 امتیاز)

6 دیدگاه. Leave new

  • ماجد علیزاده
    مرداد 16, 1403 8:22 ب.ظ

    بسیار مفید بود ممنون 👌🏻✨

    پاسخ
  • سلام آیا امکانش هست در مورد سیستم های چندگانه ناوبری ماهواره ای مثل GPS,GLONASS,BeiDou و گالیله که توسط برخی از گوشی های موبایل پشتیبانی میشن توضیحاتی ارائه بدین و بفرمایید دقیقا چه کاربردی دارند و آیا امکان استفاده از اینترنت ماهواره‌ای توسط این گوشی های موبایل وجود دارد با تشکر

    پاسخ
  • سلام عالی بود فقط بی‌زحمت روش کار باgps گوشی بدون اینکه دسترسی به شخصی که بخواهیم ردیابی کنیم توضیح دهید

    پاسخ
  • نوع گوشی هم تو ردیابی گوشی تاثیر داره؟ گوشی من هوآویه خیلی ردیابیش ضعیفه

    پاسخ
  • سلام
    تک بانده یا دو بانده بودن جی پی اس گوشیمونو باید از کجا بفهمیم

    پاسخ
  • سلام تک بانده یا دو بانده بودن جی پی اس گوشیمونو باید از کجا بفهمیم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدترین ها

عضویت در خبرنامه

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همچنین شاید دوست داشته باشید!