تاندربولت یک رابط سختافزاری هستش که توسط اینتل ساخته شده؛ از پورت Thunderbolt برای انتقال اطلاعاتی که حجم بالایی دارن استفاده میشه که سرعت انتقال رو خیلی بالا میبره. در این مقاله از ایسل به بررسی جامع Thunderbolt و کاربرد اون میپردازم.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
تاندربولت چیه؟
همونطور که گفتم، تاندربولت یک رابط سختافزاریه که برای انتقال اطلاعات حجیم در مدت زمان کوتاه کاربرد داره. این روزا افراد و شرکتهای زیادی از این پورت استفاده نمیکنن، اما باید بدونیم که با شناخت کاربردهای اون، روز بهروز بر محبوبیت Thunderbolt افزوده میشه.
با توجه به اینکه تقاضا برای افزایش سرعت انتقالات در سالهای اخیر با افزایش چشمگیری روبهرو شده، شرکت اینتل تصمیم گرفت که با همکاری اپل چنین پورتی رو طراحی و عرضه کنه. لازم به ذکره که این پورت توسط شرکت اپل به بازار جهانی معرفی شد و برای اولین بار، این شرکت از Thunderbolt استفاده کرد. معنی اسم Thunderbolt خیلی بیربط با ویژگیای که داره نیست.
Thunderbolt به معنی رعد و برق هستش. به احتمال زیاد، به دلیل اینکه میشه در سریعترین زمان ممکن حجم زیادی از اطلاعات رو منتقل کنه، به این اسم نامگذاری شده. شما میتونین با استفاده از رابط تاندربولت دستگاههای جانبی رو به لپتاپ یا کامپیوتر خودتون متصل کنین و اطلاعات هر دو دستگاه رو به هم انتقال بدین.
در حال حاضر میتونین تاندربولت رو روی لپتاپهای مک بوک پرو و مک بوک ایر اپل مشاهده کنین. البته توجه داشته باشین که این کابل از نظر کاربرد شبیه به کابل USB هستش و فقط در یک سری مشخصات و ویژگیهایی که در ادامه به شما میگم تفاوت دارن.
این مطلب رو از دست نده: راهنمای خرید بهترین کابل شارژ گوشی های موبایل
انواع تاندر بولت
کابل رابط تاندربولت در دو نوع موجود هستن، از جمله:
- تاندر فیبر نوری
- تاندر مسی
در ادامه این هر کدوم رو به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدم.
Thunderbolt فیبر نوری
در Thunderbolt فیبر نوری تفاوتهایی در مقایسه با نوع مسی اون به چشم میخوره. شما با استفاده از این کابل فقط میتونین اطلاعات و فایلهای مورد نیازتون رو انتقال بدین. این کابل با حداکثر 60 متر طول به بازار عرضه شده و برای افرادی که میخوان از فواصل دور کار خودشون رو انجام بدن، مناسب هستش.
شاید این مطلب برات جذاب باشه: بهترین پاوربانکهای بازار
Thunderbolt مسی
در تاندربولتهای مسی شما میتونین دستگاههای متصل رو همزمان با انتقال اطلاعات، تصاویر و فایلها شارژ هم کنین که این خیلی کاربردی و یک مزیت اصلی نسبت به پورتهای فیبر نوری خواهد بود. اما توجه داشته باشین که کابل رابط تاندربولت مسی تا حداکثر 3 متر هستش و از این نظر نسبت به کابلهای فیبر نوری برتری نداره. موقع خرید تاندربولت مسی و فیبر نوری، به نیازهای خودتون توجه کنین.
بدون شک کابل مسی با توجه به قابلیت شارژ کردن قیمت بالاتری نسبت به کابل فیبر نوری داره.
لازم به ذکره که پورت Thunderbolt در سه نسخه 1، 2 و 3 موجوده که هر کدوم ویژگیهای مخصوص به خودشون رو داره. شرکت اینتل کابل رابط تاندربولت 3 رو تقریبا مثل کابلهای USB تایپ C که امروزه میتونین اونها رو در اکثر گوشیهای سامسونگ، هواوی و … مشاهده کنین، ساخته. کابلهای تاندربولت 1 و 2 هم شبیه به هم هستن و در نگاه اول نمیشه تفاوت ظاهری بین اونها رو تشخیص داد.
طراحی تاندربولت
پورت Thunderbolt به صورتی طراحی شده که بشه انتقال فیلم، اطلاعات و همچنین برق رو به صورت همزمان انجام بده. با توجه به همین مسئله، فشاری به دستگاه شما وارد نمیشه و در سریعترین زمان ممکن و به امنترین شکل فرایند انتقال انجام میشه. تاندربولت 2 به صورتی طراحی شده که میتونه از thunderbolt 1 پشتیبانی کنه.
در واقع به دلیل اینکه ظاهر این دو کابل شبیه به همدیگه، شما میتونین دستگاههایی که از این دو نسخه استفاده میکنن رو به هم وصل کنین. نسخه 1 و 2 رابط تاندربولت از نظر پهنای باند با هم متفاوت هستن. نسخه 1 پهنای باند 10 گیگابیت در ثانیه داره در حالی که این میزان در نسخه دوم این پورت دو برابر شده و به 20 گیگابایت در ثانیه رسیده.
از نسخه دوم این پورت برای اولین بار در یکی از مدلهای لپتاپ ایسوس استفاده شد که از استاندارد بالایی برخوردار هستش. تاندربولت 3 به هیچ عنوان شبیه به دو نسخه دیگه خودش نیست و هم از نظر ظاهری و هم از نظر سختافزاری با آنها متفاوت است. کابل رابط تاندربولت 3 دو طرفه هستش یعنی مهم نیست که شما کدوم یکی از دو طرف کابل رو به دستگاه وصل میکنین.
همونطور که گفته شد، رابط تاندربولت 3 از نظر ظاهری شبیه به USB تایپ C ساخته شده و توان شارژدهی 100 واتی داره که خیلی از دستگاهها رو با قدرت خیلی بالا شارژ میکنه.
ممکنه این مطلب برات مفید باشه: روش های تشخیص هدفون و هندزفری اصل از تقلبی
تفاوتهای تاندربولت و USB Type-C
اول مقاله هم گفتم که Thunderbolt و USB تایپ C با هم از نظر فنی تفاوتهایی دارن. در ادامه بعضی از این تفاوتها رو به شما میگم.
سرعت انتقال
- سرعت انتقال اطلاعات، فایلها، تصاویر و … با استفاده از کابل رابط تاندربولت حدودا چهار برابر سرعت انتقال فایلها با USB تایپ C هستش.
- همونطور که میدونین سرعت انتقال Thunderbolt در شرایط عادی 40 گیگابیت بر ثانیه هستش، اما بهترین پورت USB Type-C میتونه تا 10 گیگابیت بر ثانیه سرعت داشته باشه.
- البته توجه داشته باشین که سرعت USB تایپ C با توجه به تکنولوژی و کانفیگ دستگاه مورد نظر تعیین میشه اما در تاندربولتها چنین مسئلهای وجود نداره.
- سرعت USB 2.0 در بهترین شرایط به 480 مگابیت در ثانیه میرسه که به هیچ عنوان انتخاب خوبی نیست و جزء پورتهای قدیمی به حساب میاد.
- سرعت انتقال USB 3.0 هم در بهترین شرایط به 5 گیگابیت در ثانیه میرسه که باز هم قابل مقایسه با سرعت تاندربولت در شرایط عادی نیستش.
- سرعت انتقال بهترین USB یعنی USB 3.1 در نهایت به 10 گیگابیت در ثانیه میرسه که سرعت خیلی پایینی در مقایسه با پورت Thunderbolt 3 داره.
Thunderbolt 1 سرعت انتقالش با USB 3.1 یکسانه و به 10 گیگابیت در ثانیه میرسه. اما Thunderbolt 2 که از Thunderbolt 1 هم پشتیبانی میکنه، حدودا دو برابر نسخه اول خودش سرعت داره؛ یعنی سرعت این نوع تاندربولت چیزی در حدود 20 گیگابیت در ثانیه هستش. همونطور که گفته شد، آخرین نسخه تاندربولت یعنی Thunderbolt 3 حدودا 4 برابر USB 3.1 سرعت داره. یعنی سرعت این نسخه به 40 گیگابیت در ثانیه میرسه که آمار فوق العادهای در مقایسه با USBهای تایپ C به حساب میاد.
دستگاههای قابل اتصال
به طور کلی، تاندربولتها و USB C از دستگاههای مختلفی پشتیبانی میکنن. اما Thunderbolt از هاردهای اکسترنال و … هم پشتیبانی میکنه که این قابلیت در USBهای تایپ C وجود نداره. علاوه بر بخش سرعت انتقال، در این بخش هم شاهد برتری تاندربولت بر USB هستیم.
شاید این مطلب رو دوست داشته باشین: اورکلاک چیه و چه مزایا و معایبی داره؟
سازگاری با تکنولوژیهای پایینتر
از این نظر هم تاندربولت نسبت به USB C عملکرد بهتری رو ارائه کرده. Thunderbolt با تکنولوژیهای پایینتر هم سازگاری داره و از اونها پشتیبانی میکنه. اما این مسئله برای USB تایپ C صادق نیست و سازگاری آن با تکنولوژیهای پایینتر به مراتب کمتره.
پشتیبانی از چند مانیتور
شما میتونین با استفاده از تاندربولت به صورت همزمان از چند مانیتور استفاده کنین. این ویژگی دست شما رو برای انتقال فایلها و اطلاعات کاملا باز میکنه و یکی از دلایل استفاده از این رابط همین مسئلهست. تعداد مانیتورهایی که USB C از اونها پشتیبانی میکنه (در صورت استفاده به صورت همزمان) کمتر از Thunderbolt هستش. کیفیت مانیتورهایی که میتونین با استفاده از این رابط استفاده کنین 4K و 60Hz هستش.
چه زمانی باید از تاندربولت استفاده کنیم؟
همونطور که با ویژگی و کاربردهای این رابط آشنا شدین، باید بدونین که انتقال فایلها و اطلاعات با حجم خیلی زیاد در مدت زمان کوتاه با استفاده از رابط تاندربولت امکان پذیره. وقتی که میخواین فایلهای حجیم رو در سریعترین زمان ممکن به دستگاهی منتقل کنین، باید از Thunderbolt (ترجیحا نسخه 3) بهره بگیرین. زمانی که میخواین هارد اکسترنال رو به دستگاهی متصل کنین، میتونین از تاندربولت استفاده کنین.
البته توجه داشته باشین که چنین فایلهایی با استفاده از USB Type-C به دستگاه مورد نظر متصل نمیشن. شما میتونین با استفاده از Thunderbolt به صورت همزمان از دو مانیتور با کیفیت 4K و 60Hz استفاده کنین. مد نظر داشته باشین که با استفاده از USB C هم میتونین از دو مانیتور به صورت همزمان استفاده کنین اما کیفیت اون 4K و 30Hz هستش. برای بازی و رندرینگ در صورتی که قصد استفاده از هارد اکسترنال رو داشته باشین، پیشنهاد میشه که از تاندربولت استفاده کنین.
جمع بندی
در این مطلب تاندربولت رو به صورت جامع بررسی کردم و این موضوع از نظر کارایی، تنوع، مزایا و موارد دیگه از این قبیل مورد ارزیابی قرار گرفت. مطالعه این مقاله میتونه اطلاعات به روزی رو در اختیار شما قرار بده. اگه علاقهمند به موضوعات تکنولوژی هستین پیشنهاد میکنم مجله ایسل رو از دست ندین.
سوالات متداول
قابلیت های مختلف تاندربولت چیان؟
قابلیت انتقال تا 40 گیگابیت بر ثانیه!
اتصال نمایشگر های بیشتر
انتقال سریع تر انرژی
استاندارد های بیشتر
3 دیدگاه. Leave new
تاندربولت در کل تفاوت زیادی با بقیه داره؟
آره دیگه
مخلوط تاندربولت و USB Type C خیلی چیز خفنیه