درگاههای پرداخت تو دهه گذشته، فرصتی رو برای کسبوکارهای آنلاین فراهم کردهان تا فرآیند پرداخت رو سادهتر و سریعتر کنن. البته که امن بودن این درگاهها از هرچیزی مهمتره تا کاربرها با خیال راحت خرید اینترنتی خودشون رو انجام بدن.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
عدم وجود درگاه پرداخت معتبر موجب میشه تا شما از بابت خرید اینترنتی مطمئن نباشین و همش نگرانی دارین که مبادا هکرها به اطلاعات حساب بانکی شما دسترسی پیدا کنن. هدف از نوشتن این مقاله هم همینه که شما رو با مواردی آشنا کنه تا تشخیص درگاه پرداخت جعلی از معتبر براتون راحت باشه. پس پیشنهاد میکنیم تا ادامه مطلب همراهمون باشین.
درگاه پرداخت چیه و چجوری کار میکنه؟
درگاه پرداخت، یه فناوری پردازش تراکنشه که اطلاعات کارت رو از مشتری به خریدار جمعآوری، ذخیره و ارسال میکنه و اعلان پذیرش یا رد پرداخت رو با مشتری به اشتراک میذاره. درواقع یه درگاه پرداخت آنلاین با عمل به عنوان رابط بین وبسایت فروشنده و خریدار، میتونه نحوه پردازش پرداختهای آنلاین و کارتی رو ساده کنه. درگاه پرداخت معتبر، از دادههای پرداخت حساس مشتری محافظت میکنه، چون با استفاده از رمزگذاری دادهها، فرآیند پرداخت رو انجام میده. در صورتی که این محافظت انجام نشه، فیشینگ اتفاق میافته و این امنیت حساب کاربران رو بهخطر میندازه.
این مقاله هم حتما به دردت میخوره: مناطق تحت پوشش 5G
فیشینگ چه موقع اتفاق میافته؟
این نوعی حمله سایبریه که هکرها (فیشرها)، اطلاعات کاربرها رو مثل گذرواژه و یا اطلاعات حساب کاربری اونها رو از طریق جعل وبسایت یا آدرس ایمیل سرقت میکنن. فیشرها معمولا به درگاههای پرداخت آنلاین و شبکههای اجتماعی حمله میکنن. از اونجایی که وبسایتهای جعلی، تشابه زیادی با وبسایتهای اصلی دارن، بسیاری از کاربرها بهسادگی فریب میخورن. برای فیشینگ، کافیه که اطلاعات خودتون رو تو اون سایت جعلی وارد کنین، اونا میتونن خیلی سریع به اطلاعاتتون دسترسی پیدا کنن.
چطور از معتبر بودن درگاه پرداخت اینترنتی مطمئن باشیم؟
موقع خرید آنلاین، این احتمال وجود داره که ناخواسته وارد سایتهای جعلی بشین که قصد کلاهبرداری دارن. اینکه چطور میتونین درگاه اینترنتی معتبر رو از سایتهای جعلی تشخیص بدین، با چندتا راهکار که در ادامه ارائه میکنیم، این کار رو انجام بدین:
اگه خواستی بیشتر در مورد این مقاله بدونی: منظور از کوکی در مرورگر
درگاه پرداخت باید با آدرس اینترنتی https باز شده باشه
درگاههای معتبر پرداخت باید با آدرس اینترنتی https باز بشن، در غیر این صورت اون درگاه پرداخت جعلیه. درگاه پرداخت جعلی با http شروع میشه و اون s آخر رو نداره. یه مورد دیگه که باید بهش توجه داشته باشین اینه که درگاههای معتبر، قفل کنار آدرس سایتشون سبزرنگه که نشونه امن بودن درگاه پرداخت اینترنتیه. در غیر این صورت، باید از اون سایت و انجام پرداخت، صرفنظر کنین.
URL صفحات پرداخت رو بررسی کنین
اون آدرس اینترنتی رو که داخل نوار مرورگر نشون داده میشه، بهش میگن URL که برای هر درگاه پرداختی، منحصربهفرد و خاص خودشه. برای همین بهتره که بعضی از سایتهای صفحات بانکی رو از قبل بشناسین که در زیر بهتون معرفی میکنیم:
- بانک پارسیان: https://pec.shaparak.ir/
- بانک پاسارگاد: https://pep.shaparak.ir/
- بانک سامان: https://sep.shaparak.ir/
- بانک اقتصاد نوین: https://pna.shaparak.ir/
صفحه درگاه پرداخت رو رفرش کنین
صفحات پرداخت اینترنتی معمولا یه صفحه کلید مجازی برای وارد کردن اطلاعات حساب بانکی شما دارن. اگر میخواین بدونین که چطوری میشه با این صفحه کلید مجازی، از امن بودن درگاه پرداختی مطمئن بشین، اون رو رفرش کنین. در صورتی که درگاه پرداختی معتبر باشه، شمارههای اون صفحه کلید تغییر میکنن، ولی اگر ثابت بمونن، نشونه جعلی بودنِ اون درگاه پرداختیه. البته از اونجایی که بهتازگی صفحات پرداخت جعلی هم قابلیت تغییر صفحه کلید رو دارن، بهتره که فقط به این روش بررسی بسنده نکنین و راهکارهای دیگه رو هم امتحان کنین.
این مطلب هم بهت کمک میکنه: بهترین افزونههای کروم
از درست بودن آدرس Shaparak.ir در URL صفحه پرداخت مطمئن بشین
اگر دقت کرده باشین، آدرس Shaparak.ir تو آدرس همه درگاههای پرداخت وجود داره که نشون میده اون صفحه پرداخت معتبر و امنه. اما باید حواستون باشه که دقیقا همین آدرس باشه، چون ممکنه به شکلهای مختلف مثلا Shapaaarak.ir، Shaaparak.ir یا Shaparaak.ir هم ببینین. اینها رو اگر تو صفحه پرداخت دیدین، بدونین که اون درگاه آنلاین معتبر نیست و نباید واریزی انجام بدین.
از آنتیویروسهای بهروزشده استفاده کنین
استفاده از آنتیویروسهای قوی و آپدیتشده، میتونه بهتون کمک کنه تا ویروسها، کیلاگرها و تروجانها رو شناسایی کنه. این آنتیویروسها باعث میشن تا اطلاعات کاربری شما در امان بمونه، بنابراین اینم یکی دیگه از راهکارهاییه که میتونه امکان تشخیص درگاه پرداخت معتبر رو از جعلی برای شما فراهم کنه..
این مقاله هم شاید برات جذاب باشه: دایورت تلفن ثابت به تلفن ثابت و موبایل
رمز پویا رو به جای رمز دوم وارد کنین
یکی از راهکارهایی که با انجام اون میتونیم در برابر فیشینگ و سرقت اطلاعات بانکی در امان بمونیم، استفاده از رمز پویاست. از اونجایی که این رمزها یکبار مصرفاند و اعتبار کوتاهی دارن، فیشرها نمیتونن بهراحتی سرقت اطلاعات بانکی رو انجام بدن. پس سعی کنین تا اونجایی که ممکنه برای پرداختهای آنلاین، از رمز پویا استفاده کنین که امنتره.
افزونه ضدفیشینگ رو نصب کنین
نصب افزونههای ضدفیشینگ بر روی مرورگر، موجب میشه تا اگر وارد سایتها یا درگاههای آنلاین بشین، اطلاعات کاربری شما رو در برابر هکرها محفوظ نگه میداره. درواقع وقتی وارد سایتی میشین، اگر اون سایت معتبر باشه، بهتون پیام اطمینان میفرسته، در غیر این صورت هشدار میده که این سایت معتبر نیست و نباید ازش استفاده کنین.
این مقاله هم شاید به کارت بیاد: متاورس چیست
سخن پایانی
از اونجایی که تراکنشهای بانکی آنلاین، روزبهروز توسعه پیدا میکنه و کسبوکارها هم به سمت آنلاین شدن رفته، تعداد این درگاههای جعلی هم داره بیشتر میشه. بنابراین مهمه که به هر سایت و درگاهی راحت اعتماد نکنین و حتما اون مواردی رو که قبلتر بهشون اشاره کردیم، برای بررسی معتبر بودنشون چک کنین. البته توصیه میکنیم که اون راهکارها رو کنار هم استفاده کنین تا از درگاه پرداخت معتبر، سفارشهاتون رو خریداری کنین.
پرسشهای متداول
افزونه ضدفیشینگ چه کمکی به تشخیص درگاه پرداختی جعلی میکنه؟
وقتی وارد سایتی میشین، اگر معتبر و امن باشه، اون افزونه پیامی رو مبنی بر معتبر بودن وبسایت ارسال میکنه. ولی اگر جعلی باشه، پیام میفرسته برای شما که سایت معتبری نیست.