از همون وقتی که استفاده از گوشیهای هوشمند در بین مردم رایج شد، جلوگیری از نفوذ به این دستگاهها و آلوده شدن سیستم عامل اونها به ویروسهای مختلف هم به مسئله حساسی برای کاربران تبدیل شده. یکی از ابزارهایی که برای محافظت از گوشیهای موبایل در برابر انواع ویروسها و بدافزارها کاربرد داره، آنتی ویروسه که به صورت نرمافزار روی گوشی موبایل نصب میشه. در این مقاله میخوایم ببینیم که کاربرد آنتی ویروس چیه و درباره آنتی ویروسها و مسائل مرتبط با اونها صحبت کنیم. با ما همراه باشین!
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
آنتی ویروس چیست؟
اگه برای مدتی با گوشی هوشمند دارای سیستم عامل و یا کامپیوتر کار کرده باشین، به احتمال زیاد تا حالا اسم ویروس یا نرم افزارهای آنتی ویروس به گوشتون خورده. ویروسها نرم افزارها و کدهایی هستن که به صورت مخفیانه و بدون خواست شما وارد سیستم عامل دستگاه شما میشن و میتونن عملکرد گوشی شما رو دچار اختلال کنن. این برنامههای مخرب میتونن خودشون رو تکثیر کنن و گسترش بدن.
ویروسها میتونن عواقب متفاوتی در گوشی شما در پی داشته باشن؛ مثلاً میتونن اطلاعات شما رو به سرقت ببرن، باتری گوشی رو سریعتر خالی کنن، مجوزهایی رو دریافت کنن که نباید به هر برنامهای داده بشه و … . برای همین نباید اجازه بدین که این برنامهها روی گوشی شما باقی بمونن و فعالیت کنن.
یکی از راههایی که میتونین برای جلوگیری از آلوده شدن سیستم عامل گوشیتون به ویروسها استفاده کنین، نصب کردن آنتی ویروسه. آنتی ویروسها یا در مقیاس کلیتر، (Anti Malware) ضد بدافزارها میتونن برنامههای مخرب رو که روی گوشی شما هستن، شناسایی کنن و سپس اونها رو قرنطینه یا از روی حافظه گوشی حذف کنن.
با نصب آنتی ویروس روی گوشی شما میتونین از حملات فیشینگ، ویروسها، حملات اسپم و بقیه تهدیدهایی که بدافزارها میتونن براتون در پی داشته باشن، در امان بمونین.
این مقاله هم شاید به کارت بیاد: بهترین آنتی ویروس رایگان اندروید
کاربرد آنتی ویروس
بدافزارهایی که به گوشی هوشمند شما راه پیدا میکنن، وظیفه مشخصی دارن؛ به عنوان مثال قصد دارن تا از طریق نفوذ به لیست مخاطبین شما، اطلاعات این بخش رو به سرقت ببرن یا به دنبال اطلاعات حساب بانکی شما هستن. کاربرد آنتی ویروس اینه که این برنامههای مخرب رو از سایر برنامههای نصبشده روی گوشی که هیچ خطری برای سیستم عامل و دادههای شما ندارن، شناسایی کنه و خطرش رو از بین ببره.
اگه بخوایم مثال دقیقتری برای موضوع بالا بزنیم، فرض کنید شما گیمی رو روی گوشیتون نصب کردین که مجوزهای زیادی از گوشی دریافت کرده و به صورت نامحسوس در حال جمعآوری اطلاعات از بخشهای مختلف گوشی شماست. برای مثال اگه دسترسی گالری رو به این برنامه داده باشید، میتونه از عکسها و ویدیوهای شما استفاده کنه. نرم افزار دفاعی که روی گوشیتون نصب میکنین، باید بتونه این نوع برنامهها رو تشخیص بده و از فعالیت اونها جلوگیری کنه.
آنتی ویروس چگونه کار میکند؟
چندین سال قبل که بدافزارها در ابتدایترین حالت خودشون بودن و فقط چند نوع محدود رو شامل میشدن، آنتی ویروسها هم چندان پیشرفته نبودن و توانایی مقابله با همین ویروسهای ابتدایی رو داشتن. اما با گذشت زمان و پیشرفتهتر شدن حملات از طریق ویروسها و بدافزارها، نیاز به تولید آنتی ویروسهای پیشرفتهتر هم به شدت احساس شد. البته خود سیستم عاملهای گوشیها هم از لحاظ امنیت، پیشرفت بسیار قابل توجهی داشتن.
آنتی ویروسهایی که امروزه توسط کاربران در گوشیهای تلفن همراه به کار برده میشن، در حالت کلی از دو روش برای رفع خطر بدافزارها استفاده میکنن:
- حذف بدافزارها
- قرنطینه کردن بدافزارها
در روش اول، بدافزارهایی که توسط نرم افزار آنتی ویروس شناسایی شدن، برای همیشه از حافظه گوشی حذف میشن اما در روش دوم، فعالیت برنامههای بدافزار متوقف میشه اما در گوشی باقی میمونن. در روش اول، خطر برای همیشه از گوشی دور میشه. در روش دوم هم فرصت برای تحقیق و بررسی روی بدافزار شناساییشده برای شرکت سازنده آنتی ویروس فراهم میشه تا بتونن در مواجهههای بعدی با این نوع بدافزارها، عملکرد بهتری داشته باشن.
آنتی ویروسها از لحاظ زمان و دوره فعالیت، به دو دسته کلی تقسیم میشن:
- آنتی ویروسهای آنلاین
- آنتی ویروسهای اسکن دورهای
دسته اول به صورت آنلاین فعالیت میکنن و هر لحظه در انتظار شناسایی بدافزارها هستن. در این صورت اگه بدافزاری قصد ورود به دستگاه شما رو داشته باشه، بلافاصله شناسایی میشه و از بین میره. حتماً دیدین که موقع نصب برنامه، اپلیکیشن اسکن میشه و اگه مشکلی نداشته باشه، میتونین از اون استفاده کنین. اما اگه برنامه برای گوشی خطرناک تشخیص داده بشه، با هشدار سیستم برای نصب اون مواجه میشین.
دسته دوم آنتی ویروسها به صورت دورهای و هرچند وقت یکبار دستگاه رو اسکن میکنن تا بدافزارها رو شناسایی کنن. همچنین کاربران میتونن اسکن رو به صورت دستی انجام بدن. این دسته از آنتی ویروسها نسبت به نوع اول، سطح امنیتی پایینتری دارن.
این مطلب هم بهت کمک میکنه: بهترین آنتیویروس گوشی سامسونگ
آیا نصب آنتی ویروس روی گوشی ضروریه؟
تا این بخش از مقاله درباره تعریف ویروسها و کاربرد و نحوه عملکرد آنتی ویروسها صحبت کردیم. اما سوالی که برای خیلی از کاربران ممکنه پیش بیاد، اینه که با وجود امن بودن سیستم عاملهای گوشیهای هوشمند در برابر ویروسها، ضروریه که برنامه آنتی ویروس روی گوشی خودمون نصب کنیم؟
در مرحله اول سیستم عامل کامپیوترهای شخصی یه آنتی ویروس پیشفرض برای این دستگاهها در نظر گرفتن و تا حدود زیادی اونها رو از نصب نرمافزارهای آنتی ویروس خارجی بینیاز کردن. بعد از این اتفاق سیستم عاملهای اندروید و iOS هم امنیت خودشون رو به حدی بالا بردن که حتی بدون نصب آنتی ویروس هم مشکل جدی و خاصی برای گوشیهای استفادهکننده از اونها به وجود نیاد.
برنامههای مخربی که موفق میشن وارد گوشیهای هوشمند بشن، معمولاً توسط آنتی ویروس خود گوشی شناسایی میشن و نمیتونن برای مدت طولانی در حافظه گوشی باقی بمونن. به همین دلیل اگه با مشکل کمبود حافظه گوشی مواجه هستین یا به هر دلیلی نمیخواین برنامههای زیادی روی گوشی خودتون نصب کنین، میتونین به آنتی ویروس خود گوشی اکتفا کنین.
در صورتی که با نصب برنامههای کاربردی مشکلی ندارین و میخواین امنیت گوشیتون رو در بالاترین سطح ممکن قرار بدین، میتونین با نصب یه آنتی ویروس این کار رو انجام بدین.
نکات مهم بعد از نصب آنتی ویروس
این نکته رو یادتون باشه که برای حفاظت از اطلاعات خودتون، فقط نصب آنتی ویروس کافی نیست؛ به عبارتی، بهتره پیشگیری کنین تا درمان. برای این که برنامههای مخرب نتونن وارد گوشی شما بشن، به نکات زیر عمل کنین:
- برنامههای مورد نیازتون رو از منابع معتبر مثل گوگل پلی استور (برای اندروید) و اپ استور (برای iOS) دانلود کنین.
- روی لینکهای ناشناس کلیک نکنین.
- اپلیکیشنهای گوشیتون رو به آخرین نسخه آپدیت کنین.
- از یه رمز قوی برای قفل صفحه استفاده کنین.
- رمز اکانتهای مختلف مثل اکانت گوگل خودتون رو در اختیار دیگران قرار ندین.
خوندن این مطلب رو هم بهت پیشنهاد میکنم: بهترین آنتی ویروس برای آیفون
نتیجهگیری
آنتی ویروسها ابزارهایی هستن که چندین ساله امنیت گوشی رو افزایش میدن و به همین دلیل جزو کاربردیترین نرمافزارهای گوشیهای موبایل هستن. با وجود این که در سالهای اخیر به دلیل افزایش امنیت سیستم عامل گوشیها استفاده از این برنامهها کاهش پیدا کرده، اما باز هم با امکانات اصلی و همچنین جانبی که در اختیار کاربران قرار میدن، میتونن برای اونها مفید واقع بشن. اگه سوالی در زمینه آنتی ویروسها دارین، در بخش نظرات مطرح کنین تا کارشناسان ما در سریعترین زمان بهش پاسخ بدن.
سوالات متداول
بهترین آنتی ویروسها برای اندروید چه برنامههایی هستن؟
از بهترین آنتی ویروسها برای سیستم عامل اندروید میتونیم به TotalAV Antivirus و Avira اشاره کنیم.