تراشه اسنپ‌دراگون در گوشی موبایل چیه و چه کاربردی داره؟

تراشه اسنپ‌دراگون در گوشی موبایل چیه و چه کاربردی داره؟

آموزش
21 دیدگاه

یکی از مواردی که کاربران موقع خرید گوشی به اون توجه می‌کنن پردازنده گوشیه. خیلیا ترجیح می‌دن در دستگاه‌شون یک تراشه Snapdragon (اسنپدراگون) داشته باشن و بعضی دیگه هم با بقیه برندها راه میان اما اصلا وظیفه یک تراشه چیه؟ پردازنده گوشی‌های هوشمند از چه واحدهایی تشکیل شده؟ بهترین چیپست‌های موجود در بازار کدومان؟ در ادامه با انواع پردازنده گوشی و مدل‌های مختلف تراشه Snapdragon (اسنپدراگون) آشنا بشین.

وقتی صحبت از پردازنده موبایل می‌شه به جای «CPU گوشی» از عبارت SoC استفاده می‌کنیم. این کلمه مخفف System on Chip به معنای سیستم روی تراشه یا سامانه روی تراشه‌ست. در واقع اگه بخوام به‌طور خلاصه پردازنده گوشی رو تعریف کنم باید بگم که این قطعه تمام داده‌های ورودی و خروجی گوشی رو آنالیز و پردازش می‌کنه. پردازنده همچنین دستورات لازم رو به بخش‌های مختلف برای عملکرد بهتر انتقال می‌ده.

 دلیل این نوع نامگذاری روی CPU گوشی هم به همین علته. به عبارت دیگه، هسته‌های پردازشی، واحد گرافیکی، مودم و سایر اجزای سازنده یک گوشی هوشمند در ارتباط مستقیم با SoC هستن. حتی تعداد مگاپیکسل‌های دوربین گوشی و قابلیت فیلمبرداری 4K، روان‌بودن گوشی موقع اجرای برنامه‌های مختلف و بهینه‌کردن میزان مصرف باتری هم جزو وظایف مربوط به پردازنده یا SoC دستگاه شماست.

کمپانی‌های مختلفی در سراسر جهان انواع مدل‌های پردازنده موبایل رو تولید و به بازار عرضه می‌کنن. اما در این بازار فشرده، بعضی برندها مثل Qualcomm، سامسونگ، مدیاتک ، هواوی و اپل محصولات باکیفیت‌تری رو نسبت به سایر رقبا ارائه کرده و در این زمینه بیشتر شناخته‌شده هستن. سامسونگ تراشه‌های Exynos رو تولید می‌کنه و چیپست‌های هلیو و سری A هم به ترتیب متعلق به مدیاتک و اپل هستن. در بین این محصولات، تراشه‌های Snapdragon که متعلق به شرکت آمریکایی Qualcomm هستن شهرت بیشتری دارن.

سیستم روی تراشه چیه؟

همونطور که گفته شد، سامانه روی تراشه یا System on Chip در حقیقت یک نوع مدار مجتمعه که طی سال‌های اخیر بین مخاطبای بازار گوشی‌های هوشمند با نام تراشه یا چیپ هم شناخته شده. تراشه‌ای مثل Snapdragon فقط یک نمونه از این سامانه‌هاست. یک SoC همه یا بیشتر اجزای داخل کامپیوتر یا به‌عبارت بهتر سامانه الکترونیکی رو با هم ترکیب می‌کنه.

این قطعات الکترونیکی تقریبا در اکثر مدل‌هاشون شامل یک واحد پردازنده گوشی (CPU)، حافظه، پورت های ورودی و خروجی، حافظه ثانویه و قطعات دیگه‌ای مثل مودم‌های رادیویی و یک واحد پردازنده گرافیکی (GPU) هستن. همه این اجزا روی یک بستر یا ریزتراشه به اندازه یک سکه جا می‌گیرن. همچنین بعضی از مدل‌های تراشه ممکنه شامل توابع پردازش سیگنال از نوع دیجیتال، آنالوگ، سیگنال مختلط و اغلب فرکانس‌ رادیویی باشن.

در غیر این صورت، تراشه فقط به‌عنوان یک پردازنده برنامه در نظر گرفته می‌شن. تراشه‌های دارای عملکرد بهتر با تراشه‌هایی که شامل حافظه جداگانه فیزیکی و اختصاصی و حافظه ثانویه (به‌ ترتیب تقریبا همیشه LPDDR و eUFS یا eMMC) باشن همراه هستن. این تراشه‌های همراه ممکنه در بالای SoC به صورت لایه‌ای قرار بگیرن. از این حالت به عنوان بسته‌بندی روی بسته‌بندی (PoP) یاد می‌شن.

همچنین این تراشه‌های همراه ممکنه در مجاورت SoC هم قرار بگیرن. علاوه بر این، ممکنه سیستم‌های روی تراشه از مودم‌های بی‌سیم جداگانه هم استفاده کنن. SoC‌ها با معماری رایج و سنتی مبتنی بر مادربرد در کامپیوتر‌ها تفاوت دارن. در یک SoC اجزا بر اساس عملکرد از هم‌دیگه جدا می‌شن و بعد از طریق یک صفحه مدار رابط مرکزی به هم متصل می‌شن.

این در حالیه که یک MotherBoard اجزای جداشدنی و قابل تعویض رو در خودش جا داده. یک SoC مثل Snapdragon، این اجزا رو در قالب یک مدار مجتمع واحد ادغام می‌کنه. یک SoC به طور معمول واحد پردازنده مرکزی، رابط‌های گرافیکی و ذخیره‌سازی، اتصال هارد دیسک و USB، حافظه های دسترسی تصادفی و فقط‌خواندنی و همچنین حافظه ثانویه رو همراه با کنترل‌کننده‌هاشون روی یک مدار واحد ادغام می‌کنه. در سمت مقابل، یک MotherBoard این بخش‌ها رو به‌عنوان اجزای گسسته یا کارت‌های توسعه به هم‌دیگه متصل می‌کنه.

منظور از پردازنده گوشی چیه؟

منظور از پردازنده گوشی چیه؟

اما منظور ما از پردازنده گوشی چیه؟ اگر بخوام درباره سیستم روی تراشه که در گوشی‌های هوشمند وجود داره به زبان ساده توضیح بدهم باید بگم پردازنده گوشی مثل Snapdragon قطعه‌ایه که تمام اتفاقات موجود در تلفن همراه شما رو کنترل می‌کنه. این قطعه کوچک با دقت زیاد اطمینان حاصل می‌کنه که همه عملکردهای گوشی به درستی و به شکل صحیح اجرا ‌شن. در حقیقت می‌شه گفت پردازنده گوشی عملکردی مشابه مغز داخل بدن انسان رو داره.

هر کاری که روی تلفن هوشمند انجام می‌دین مستقیما روی پردازنده می‌ره و دستور شما در اون‌جا بعد از پردازش به صورت بصری دراومده و روی صفحه نمایش قابل مشاهده می‌شه. کل این فرآیند در کمتر از یک ثانیه رخ می‌ده. برای مثال، فرض کنین در حال بازکردن چند تصویر در یک اپلیکیشن هستین. این عمل اول در پردازنده ثبت می‌شه و بعد در حافظه ذخیره می‌شه که به این مرحله در اصطلاح واکشی گفته می‌شه.

مرحله بعدی، این دستور رمزگشایی می‌شه و به صفر و یک ترجمه می‌شه. الان دستورالعمل‌ها به زبانی که برای گوشی شما قابل فهم باشه، ترجمه شده و آماده اجرا هستن. در نهایت صفر و یک‌های تولیدشده توسط پردازنده اجرا می‌شن و شما تصاویر مربوط به عملیات درخواستی خودتون از گوشی رو روی صفحه گوشی مشاهده می‌کنین. تقریبا همه پردازنده‌های گوشی از جمله پردازنده Snapdragon یا مدل‌های دیگه، در نهایت یک کار مشابه انجام می‌دن.

اما چه عاملی باعث تفاوت‌ اون‌ها می‌شه؟ جواب این سوال سرعت اجرای دستورالعمل‌هاست. به عبارت دیگه، هرچه سرعت پردازش عملیات در یک گوشی همراه بیشتر باشه، نشون می‌ده که از پردازنده قدرتمندتری برخورداره. تعداد هسته‌ها رو می‌شه مهم‌ترین عامل تاثیرگذار در سرعت یک پردازنده گوشی دونست. بدیهیه که پردازنده‌های سریع‌تر قیمت بالاتری دارن و در نهایت باعث افزایش قیمت محصول می‌شن.

ممکنه این مقاله هم بدردت بخوره: فناوری NFC گوشی

آشنایی با پردازنده اسنپدراگون

آشنایی با پردازنده اسنپدراگون

قطعا اسم پردازنده‌های مختلفی به گوش کاربرای موبایل‌های هوشمند خورده. در این بین یکی از معروف‌ترین تراشه‌ها متعلق به شرکت Qualcomm هستش و تراشه Snapdragon نام داره. اما شاید برای خیلی این سوال ایجاد بشه که Snapdragon چیه یا انواع Qualcomm Snapdragon در گوشی کدومان. این برند تحت مالکیت شرکت Qualcomm هستش و گران‌ترین قیمت رو نسبت به سایر رقبا داره.

Qualcomm یک شرکت فعال در زمینه الکترونیک و مخابراته که محصولات و خدمات بی‌سیم مخابرات و ارتباطات رو طراحی و عرضه می‌کنه. این شرکت در ماه ژانویه 1985 در شهر سن‌دیگو در ایالات متحده آمریکا تاسیس شد و دفتر مرکزی اون هم در این شهر قرار داره. شهرت این شرکت به سبب تولید پردازنده‌های موبایل مثل Snapdragon هستش. این پردازنده‌ها در 5 نوع تک هسته‌ای، دو هسته‌ای، چهار هسته‌ای، 6 هسته‌ای، 8 هسته‌ای طراحی و تولید می‌شن.

Snapdragon به مجموعه‌ای از سیستم‌های طراحی‌شده روی یک تراشه (SoC) گفته می‌شه که توسط Qualcomm برای تلفن‌های همراه عرضه شده. Snapdragon در دستگاه‌های مختلف از جمله دستگاه‌های اندروید و ویندوزفون تعبیه شدن. این برند همچنین برای Note books، اتومبیل‌ها، گجت‌های پوشیدنی و سایر دستگاه‌ها استفاده می‌شه. اولین محصول Snapdragon که به تولیدکننده‌های تلفن‌های همراه رسید QSD8250 بود که در نوامبر 2007 عرضه شد.

اسنپدراگون چیست

این اولین پردازنده 1 گیگاهرتزی برای تلفن‌های همراه بود. اکثر گوشی‌های هوشمند در آن زمان از پردازنده‌های 500 مگاهرتزی استفاده می‌کردند. Qualcomm Snapdragon معماری کوچک محصولات خودتون رو در نسل دوم محصولاتش در سال 2011 معرفی کرد. این سخت افزار به هر هسته پردازنده اجازه می‌داد سرعت خودش رو بر اساس نیازهای دستگاه تنظیم کنه. در سال 2013، اولین سری اسنپدراگون 800 معرفی شد و مدل‌های قبلی رو به عنوان سری 200، 400 و 600 نامگذاری کرد.

به جرات می‌شه گفت نسل های تراشه اسنپ دراگون بهترین مدل‌های بازار در مقایسه با سایر رقبا هستن. عموما پردازنده‌های این شرکت به چند سری عمده تقسیم می‌شن. برای مثال، سری 400 با قابلیت‌های محدود که روی موبایل‌های پایین‌رده و گوشی‌های ارزان مشاهده می‌شن. همچنین سری 600 در گوشی‌های میان‌رده مورد استفاده قرار می‌گیرن. در نهایت، سری 800 مخصوص پرچمداراست و قدرتمندترین محصولات Qualcomm Snapdragon رو ارائه می‌کنه.

پردازنده‌های Snapdragon به‌خاطر مصرف پایین و بهینه و همچنین تولید گرمای کم و نمره عملکرد یا همان Benchmark بالا از محبوبیت بالایی پیش کاربرا برخوردار هستن. به همین دلیله که تراشه Sanpdragon بهترین پردازنده موبایل در مجموعه بزرگی از رقبای قدرتمند لقب گرفته. اغلب پردازنده‌های این شرکت از سیستم پردازش تصویر جداگانه بهره می‌برن. این یعنی ثبت تصاویر توسط دوربین رو تراشه دیگه‌ای با عنوان پردازنده تصویر برعهده داره و از لحاظ پردازشی فشاری روی CPU و GPU نیست.

عدم وجود این قابلیت یا چیزی مشابه اون در پردازنده‌های مدیاتک باعث داغ‌شدن دستگاه موقع استفاده از دوربین می‌شه. شارژ سریع یا Quick Charge تکنولوژی دیگه‌ایه که پردازنده‌های Sanpdragon به اون شهرت دارن. این شرکت از نسخه اول این تکنولوژی که در پردازنده‌هایی مثل مدل S4 pro وجود داشت تا به امروز که از نسخه چهار پلاس اون استفاده کرده، همواره سعی در کاهش مدت زمان شارژ باتری دستگاه داشته. در ادامه سری پلتفرم‌های اسنپ دراگون رو با هم مرور می‌کنیم.

ممکنه این مقاله هم بدردت بخوره: اورکلاک چیست

Snapdragon سری 200

Snapdragon سری 200

این سری برای گوشی‌های مقرون‌به‌صرفه و پایین‌رده مورداستفاده قرار می‌گیره و عملا توان چندان بالایی ارائه نمی‌ده. کمترین قیمت و توان متعلق به همین سریه و آخرین مدل اون در سال 2013 تولید شده بود. همچنین یک سری دیگه تحت عنوان سری 300 هم برای گوشی‌های پایین‌رده استفاده می‌شه. نسبت به سری 200، توان‌ سخت‌افزاری سری 300 فقط کمی بهبود یافته.

این مطلب رو از دست نده: انواع صفحه نمایش گوشی موبایل

Qualcomm سری 400

این سری از تراشه‌ها هم در گوشی‌های میان‌رده و هم در دستگاه‌های پایین‌رده مورد استفاده قرار می‌گیرن. Qualcomm به‌سبب استفاده از معماری 64 بیتی در این تراشه‌ها، توان سخت‌افزاری رو نسبت به دو سری قبلی افزایش داده. آخرین مدل از این سری تراشه‌های Qualcomm توانایی بالایی داره. پردازنده اسنپدراگون 480 اولین تراشه این سریه که از قابلیت 5G پشتیبانی می‌کنه. از جمله گوشی‌های جدید که از سری 400 Snapdragon استفاده می‌کنن می‌شه به گوشی وان پلاس نورد N100، گوشی نوکیا X20 و شیائومی ردمی 8A اشاره کرد.

Snapdragon سری 600

Snapdragon سری 600

سری 600 Chipsetهای Snapdragon دیگه مجموعه پردازنده‌های ارزون شرکت آمریکاییه. این سری بیشتر روی گوشی‌های اقتصادی با قیمت کمتر از 300  دلار تمرکز داره. البته جدیدترین مدل این مجموعه یعنی Snapdragon 690 دارای قابلیت‌‌هایی هم‌رده با بعضی از مدل‌های سری 700 هستش که از بین اون‌ها می‌شه به قابلیت 5G، وایفای نسل 6 و فیلمبرداری با کیفیت 4K HDR اشاره کرد. محصولات مشهور این سری گوشی وان پلاس نورد N10، نوکیا 5.3 و گوشی موتورولا Moto G9 Power هستن.

Snapdragon سری 700

پردازنده Qualcomm Snapdragon سری 700 در حقیقت یک پل بین محصولات میان‌رده و گوشی‌های پرچمداره. سری 700 رو می‌شه معمولا در بهترین گوشی‌های میان‌رده مشاهده کرد. مدل‌های زیادی از این سری تولید شدن و باید گفت بین اون‌ها، تراشه Snapdragon 780G یکی از قدرتمندترین گزینه‌ها به‌شمار میاد.

لازم به ذکره این Chipset از عکسبرداری با کیفیت 192 مگاپیکسل پشتیبانی می‌کنه. از گوشی‌های مشهور این سری می‌شه به گوگل پیکسل 5، نوکیا 8.3، گوشی شیائومی مدل Mi 11 Lite 5G، گوشی وان پلاس نورد و همچنین گوشی سامسونگ گلکسی A52 اشاره کرد.

Snapdragon سری 800

Snapdragon سری 800

اگر به‌دنبال قدرتمندترین پردازنده در گوشی‌های هوشمند هستین و می‌خواین طعم قدرت بالای بهترین تراشه‌های Snapdragon رو بچشید باید سراغ محصولات سری 800 برین. چیپست Snapdragon 888 که در دسامبر 2020 معرفی شد در خیلی از گوشی‌های پرچمدار سال 2021 مورد استفاده قرار گرفت.

در محصولات این سری می‌شه انتظار داشت عملکرد و راندمان باتری تا 25 درصد نسبت به نسل قبل افزایش پیدا کنه. وایفای نسل 6، شارژ سریع نسل 5 و مودم 5G داخلی از قابلیت‌های جذاب این سری هستن. در حال حاضر بهترین گوشی‌های پرچمدار مثل سامسونگ گلکسی S21، گوشی شیائومی Mi 11، وان پلاس سری 9 و گوشی سونی Xperia 1 از این محصول بهره می‌برن.

معرفی پردازنده‌ی Snapdragon 8 نسل 1

Snapdragon 8 نسل 1 از اون دست تراشه‌های قدرتمندیه که می‌تونه از 10 گیگابایت سرعت دانلود در هر ثانیه، پشتیبانی کنه. این مدل از به‌روزترین پلتفرم‌های 5G برند کوالکامه. ارتقاء سطح عملکردی و همچنین کاهش مصرف انرژی از قابلیت‌های مثبت پردازنده‌ی Snapdragon 8 نسل 1 هستش. نرم افزارهایی که در پردازنده‌ی گرافیکی این مدل قرار گرفتن، مصرف انرژی در حالت گیمینگ رو کنترل می‌کنن. این نسل از پردازنده‌ی Snapdragon، از قابلیت ضبط همزمان فیلم‌های HDR که رزولوشن 8K دارن، بهره‌مند هستن و همچنین ثبت تصاویر با رزولوشن 64 مگاپیکسلی رو به ویژگی‌های خودش اضافه کرده.

این مطلب رو هم حتما بخون: فناوری HDR

بدترین سری تراشه سری ۸۰۰ کدومه؟

تراشه ۸۱۰ به دلیل افزایش دمای گوشی هوشمند  موقع کار کردن، بدترین تراشه سری ۸۰۰ نام گرفته. آخرین تراشه سری ۸۰۰، تراشه جذاب و فوق پیشرفته ۸۵۵ هستش که دارای ۸ هسته ی kyro 485 ،  و هشت هسته پر قدرت دیگه با فرکانس های مختلفه.

پیکربندی حافظه در نسل قبل از تراشه ۸۵۵ در اون به کار رفته و امکان دانلود فایل و موارد دیگه رو با سرعت خوب ۲گیگابایت بر ثانیه به ثبت رسونده. این تراشه ها در گوشی هوشمند شیائومی مدل های مختلف  وجود داره که قیمت گوشی رو تحت تاثیر قرار داده.

سایر پردازنده‌های گوشی

همونطور که قبل از این هم گفته شد، شرکت‌های متعددی در سراسر جهان انواع مختلفی از پردازنده‌های موبایل رو تولید و به بازار عرضه می‌کنن. اما در این بازار دشوار علاوه بر Qualcomm، چند برند مثل سامسونگ، MediaTek ،HiSilicon و اپل هم محصولات خوبی تولید می‌کنن که در ادامه با چند مدل آشنا می‌شیم.

پردازنده‌های گوشی MediaTek

MediaTek

پردازنده MediaTek یکی دیگه از تولیدکننده‌های تراشه‌ست که به‌اندازه Snapdragon بین مصرف‌کنندگان محبوب نیست. یکی از معایب پردازنده MediaTek که با وجود قیمت پایین این محصولات به چشم میاد، عملکرد ضعیف این محصولات در Benchmark و همچنین سرعت پردازش پایینه. همچنین پردازنده‌های مدیاتک قادر نیستن مصرف باتری گوشی‌ها رو به بهترین شکل ممکن بهینه‌سازی کنن. البته MediaTek تنها تولیدکننده‌ایه که دست به تولید پردازنده‌های 10 هسته‌ای و 3 خوشه‌ای زده.

ممکنه این مقاله هم بدردت بخوره: طریقه فهمیدن شنود در گوشی های موبایل

Exynos پردازنده‌های گوشی

Exynos

شاید بشه گفت مهم‌ترین رقیب Snapdragon این پردازنده ساخت شرکت سامسونگه. این پردازنده از لحاظ عملکرد مقابل رقیبش کم نمیاره و انتخاب بین Snapdragon یا Exynos همیشه یکی از سؤالای خریدارای گوشیه. سامسونگ گوشی‌های پرچمدار خودش رو هم با تراشه Exynos و هم با Snapdragon عرضه می‌کنه. قدرت پردازش منحصربه‌فرد و بهینه‌سازی مصرف باتری از ویژگی بارز پردازنده‌های Exynos هستش.

کرین

این پردازنده ساخت شرکت چینی هواویه و در بیشتر انواع گوشی‌ هواوی عرضه‌شده مورد استفاده قرار می‌گیره. هواوی در حقیقت از طریق یک برند زیرمجموعه به‌نام HiSilicon این تراشه‌ها رو می‌سازه. قدرت پردازشی تراشه‌های کرین قابل قبوله اما می‌شه گفت مصرف بالای باتری نقطه ضعف بزرگ این Chipset هستش.

سری A اپل پردازنده‌های گوشی

سری A اپل

بعد از رونمایی از گوشی اپل آیفون 4، این شرکت آمریکایی توسعه پردازنده جدید خودش رو شروع کرد. اولین چیپ ساخته شده توسط اپل، A4 بود که با گوشی آیفون 4 عرضه شد. از اون زمان به بعد این سری پردازنده ساخت شرکت اپل در دستگاه‌های ساخت این شرکت از جمله آیپد و آیفون به کار می‌ره. پردازنده‌های سری A اپل همواره یکی از بهترین‌ها در جدول رده‌بندی پردازنده گوشی بودن. با خرید گوشی آیفون میتونین از بهترین پردازنده های گوشی بهره‌مند بشین.

جمع‌بندی

در دو سال اخیر، پردازنده‌های Snapdragon با مدل‌های 865 و 888 تونستن در بررسی‌های مختلف لقب بهترین تراشه بازار رو از آن خود کنن. Chipsetهای Snapdragon به‌خاطر بهینه‌سازی مصرف باتری و افزایش طول عمر اون، وضوح بالای تصاویر و همچنین سرعت بالای پردازش بهترین گزینه‌های موجود در بازار برای بازی‌کردن هستن. این تراشه‌ها همچنین می‌تونن در مقایسه با سایر رقبا گزینه بهتری برای برنامه‌نویسای اندروید باشن.

سوالات متداول

3.7/5 - (3 امتیاز)

21 دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

پربازدیدترین ها

عضویت در خبرنامه

لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همچنین شاید دوست داشته باشید!