برند شیائومی حدود 11 سال پیش اولین رابط کاربری MIUI رو برای گوشی موبایل خودش منتشر کرد و الان میلیونها کاربر در سراسر جهان داره. MIUI اوایل به زبان چینی منتشر شده بود و بعد از استقبال نسخه مختلف از MIUI برای چین، بازار جهانی و اروپا هم عرضه شد و تونست نظر خیلی از کاربرا رو به خودش جلب کنه.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
نام MIUI از دو بخش MI و UI تشکیل شده که قسمت اول به گفتهی مدیر عامل سابق این شرکت (Mobile Internet) به معنای اینترنت موبایل و (Misson Impossible) به معنای ماموریت غیر ممکنه. بخش دوم این کلمه ،UI عبارت رابط کاربری (User Interface) رو بیان میکنه. در ادامه برای بررسی بیشتر رابط کاربری شیائومی و مشکلات اون، همراه من باشین.
تاریخچه ی رابط کاربری شیائومی
چند سال قبل گوگل سیستم عامل اندروید رو معرفی کرد که بستری برای برنامه نویسا و توسعه دهندههای گوشی موبایل بود و شرکتهای سازندهی تلفن همراه به دلیل تغییر پذیری بالای این سیستم عامل، اندروید رو مطابق با اهداف و سلیقهی خودشون دوباره طراحی و عرضه کردن و کلا از اون استفاده میکنن.
در ۱۶ اوت ۲۰۱۰ یعنی 12 سال پیش شرکت شیائومی سبک بصری جدید و ویژگیهای بیشتری رو به اندروید خالص اضافه کرد و اولین رابط کاربری شیائومی رو منتشر کرد. همین موضوع باعث شد تا خرید گوشی شیائومی مورد توجه قرار بگیره. از اواخر سال ۲۰۱۳ شیائومی بیش از ۳۰ میلیون کاربر MIUI تو سراسر جهان داشت که این میزان برای یک شرکت جوان بسیار قابل توجه و زیاد بود.
شرکت شیائومی یکی از اولین سازندههای تلفن همراهیه که تو رابط کاربری MIUI 5 خودش امکاناتی مثل مدیریت تلفن یک مکان برای عملکردهایی مثل آنتی ویروس، مدیریت ذخیره سازی و ویژگیهای صرفه جویی در باتری رو قرار داد.
بدون شک بزرگترین تغییرات برای رابط کاربری MIUI 8 بودش که ویژگیهای برجستهای مثل پشتیبانی برای اسکرین شات، ویژگیهای امکان برنامهی دوگانه، فونتهای جدید، حالت صرفه جویی در مصرف برق و طراحی بصری پر جنب و جوش در اون دیده شد. حرکات پویا برای عملکرد بهتر سیستم، دستیار هوشمند و بهبود سایه اعلانات در MIUI 9 اضافه شد. نسل بعدی MIUI که MIUI 10 نام گرفت، طراحی مجدد منوی جدید و حالت عمودی برای تلفنهای دارای دوربین تک لنز در اون دیده شد و مورد توجه کاربرا قرار گرفت.
شیائومی در MIUI 11، با طراحی جدیدتری از رابط کاربری، قابلیت Mi Share برای اشتراک گذاری فایلها با دستگاههای دیگه، سبکهای مختلف در حالت Always-On-Display، برخورداری از حالت تاریک و… رو اضافه کرد. این برند چینی در رابط کاربری MIUI 12 تلاش کرده تا عملکردی مشابه iOS رو در اختیار کاربرا قرار بده و در کل شیائومی الگو برداریهای زیادی از اپل کرده. غیر فعال کردن تبلیغات در گوشیهای شیائومی با یک کلیک از ویژگیهای این رابط کاربریه. قابلیت Dark Mode 2.0 نسبت به نسل قبل تغییر کرده و کنتراست به صورت خودکار تنظیم میشه.
یکی از ویژگیهای جدید MIUI 12 ویژگی Snap mode هستش که با استفاده از اون حتی در صورت خاموش بودن صفحه نمایش میتونین عکاسی کنین. با فعال بودن قابلیت Focus Mode در این رابط کاربری، این امکان به وجود میاد که در مدت زمانهای مختلف از ۳۰ تا ۹۰ دقیقه تمامی اعلانهای برنامههای مختلف رو غیرفعال کنین و تمرکز بیشتری موقع کار با گوشی همراه داشته باشین.
یکی از آخرین رابط کاربری شیائومی، MIUI 12.5 هستش که ویژگیهای قابل توجهی داره. به عنوان مثال +MIUI که هماهنگی بین گوشی موبایل شیائومی و کامپیوترها رو بیشتر میکنه، سلاحهای جدید برای حریم خصوصی، صدای اعلانهای طبیعی، مدیریت حافظه و… ویژگیهای دیگهایه که به اون اضافه شده و امکانات خوبی به کاربرا ارائه میده.
آخرین رابط کاربریه شیائومی 13 MIUI هستش که قراره امروز مفصل بهش بپردازم. 13 MIUI حال و هوای گوشی های شیائومی رو خیلی عوض کرده و امکانات جذابی بهش داده. به طور کلی باید بگم که 13 MIUI فضای قشنگ و جذابی داره، امکانات و قابلیتهای شخصی سازی زیادی رو در اختیار کاربرا قرار میده و طیف وسیعی از تمها و تصاویر پسزمینهی قابل دانلود داره که به وسیلهی این ویژگیها کاربران میتونن فضای درونی گوشیشون رو هماهنگ با سلیقه خودشون تنظیم کنن و نسبت به نیازهاشون دسترسی به برنامهها و کنترلرها رو سفارشی کنن.
مشکلات رابط کاربری شیائومی
کندی و باگهای زیاد میتونه یکی از مشکلات مهم رابط کاربری شیائومی باشه که بیشتر در صورت انجام کارهای پردازشی سنگین مثل بازیهای گرافیک بالا بروز پیدا میکنه. راه اندازی مجدد تصادفی، مصرف زیاد باتری، ایجاد خودکار فایلهای کش، مشکلات صدا و صفحه نمایش و… بعضی دیگه از مشکلات رابط کاربری شیائومیان که کاربرا در سطح جهان به اونها اشاره کردن. این کاربران برای دستیابی به خدمات بهتر و حل مشکلات این رابط کاربری گوشی موبایل، نامهای برای شرکت شیائومی نوشتن و در اون به مدیریت حرارت موقه استفاده از گوشی، حافظه رم غیر منطقی در بعضی مواقع، باگهای نرم افزاری، پشتیبانی نسبتاً ضعیف و بهینه سازی نامناسب اشاره کردن.
کاربرا معتقدن یکی از علتهای پشتیبانی ضعیف MIUI، میتونه رونمایی دستگاههای زیاد شیائومی در هر ماه باشه که عمدتا این دستگاهها تفاوت زیادی باهم ندارن. کاربرا در سایت Dear Xiaomi نظرات و اعتراضات خودشون رو ثبت کردن و از این شرکت خواستن اهداف اولیه خودشون یعنی عرضه دستگاههای باکیفیت و مقرون به صرفه در بازار پیگیری بشه.
شرکت شیائومی بهروزرسانیهایی رو برای رفع مشکلات رابط کاربری MIUI منتشر کرده اما هنوز بخش بزرگی از مسائل کاربرا حل نشده. در حال حاضر این برند روی انتشار به روزرسانی MIUI 13 برای گوشیهاش، کار میکنه. برخی از کاربران که MIUI 13 رو دریافت کردن، ذکر کردن این آپدیت کارساز بوده و بیشتر مشکلاتشون رو برطرف کرده.
شیائومی چند آپدیت رابط کاربری برای گوشیهای خود ارائه میدهد؟
شرکتهای سامسونگ، گوگل، وان پلاس و تعداد کمی از تولیدکنندهها دربارهی تعداد سالهایی که تلفنهای هوشمندشون رو برای نسخههای اندروید و به روزرسانیهای امنیتی ضمانت میکنن تعهدات مشخص و مخصوصی دارن.
شیائومی یکی از تولیدکنندههاییه که از شفافیت تعداد به روزرسانیها و ضمانت در اینباره خودداری میکنه. به گفتهی این شرکت هیچ ضمانت رسمیای برای تعداد آپدیت رابط کاربری شیائومی نمیده اما میگه که گوشیهای هوشمند در گذشته میتونن نمونهای باشن که بهروزرسانی برای دستگاههای قدیمی ارائه میشن.
شاید نباید انتظار بیشتر از ۲ نسخه آپدیت برای اندروید در تلفنهای ردهبالا و ۱ نسخه برای سایر دستگاههای این شرکت رو داشته باشین. دربارهی بهروزرسانیهای امنیتی میگن که از زمان عرضه اولیه تلفن هوشمند حداقل ۲ سال به روزرسانی امنیتی ماهانه و سه ماهه دریافت میشه. برای گوشیهای جدیدتر حتی تا ۳ سال آپدیت امنیتی در هر ۹۰ روز یکبار گفته شده.
طبق چیزایی که تا حالا دیدیم در گوشیهای شیائومی ممکنه در دسترس قرارگرفتن ارتقا و ویژگیهای سیستم عامل Android در دستگاههای گوناگون متفاوت باشه. در دسترس قرارگرفتن آپدیت اندروید به عوامل مختلفی بستگی داره که شامل: پیچیدگی به روزرسانی، Chipset (چیپست)، بازار ارائه، مقررات محلی و عوامل دیگهای میشه. بیشتر دستگاهها حداقل ۲ تا ارتقا MIUI رو دریافت میکنن اما امکان داره در بعضی موارد ۳ یا ۴ تا بهروزرسانی MIUI دریافت بشه. حتی این امکان وجود داره که بعضی از گوشیهای اقتصادی شیائومی آپدیت اندروید رو دریافت نکنن و فقط بهروزرسانی MIUI رو دریافت کنن.
شاید این مطلب رو دوست داشته باشین: نقد و بررسی تخصصی گوشی شیائومی 12x
آخرین رابط کاربری شیائومی
یکی از پوستههای اندرویدی شیائومی که در بسیاری از گوشیهای هوشمند این تولیدکننده هنوز استفاده میشود MIUI 13 است که جانشین MIUI 12 شده و قابلیتهای MIUI 13 باعث شده عملکرد گوشی در مدلهای اقتصادی تا ۵۲ درصد، میانردهها ۳۲ و در پرچمدارا تا حدود ۱۵ درصد بهبود پیدا کنه. همچنین برخلاف ورژن قبلی که حدود ۴۲۵ تا باگ داشت، در ویژگی های MIUI 13 فقط ۱۷ تا باگ پیدا شده که انتظار میره در آپدیتهای بعدی رفع بشن.
29 دسامبر 2021 رابط کاربری MIUI 13 معرفی شد و اکنون در حال عرضه برای چندین مدل از گوشیهای شیائومی در حال استفاده هستش.
مهمترین و جدیدترین قابلیت های miui 13 از نظر امنیتی رو میشه در ۳ مورد زیر خلاصه کرد:
1-در گوشیهای شیائومی قابلیت افزودن (واترمارک) Watermark به عکس مدارک و اسناد اضافه شده که در نتیجش امکان سوء استفاده از مدارک شما توسط افراد دیگه کم میشه.
2-احراز هویت کاربر در گوشیهای شیائومی به وسیلهی تشخیص چهره یک قابلیت نرم افزاریه که از قبل وجود داشته. در نسخهی جدید نرمافزار، این قابلیت ارتقاء پیدا کرده و علاوه بر چهره ، گردن و شانهی اون رو هم در نظر میگیره تا بتونه عملکرد دقیقتری داشته باشه و درصد خطا رو کاهش میده.
3-یکی دیگه از ویژگی های MIUI 13 که مربوط به امنیته، چک کردن سایتها و بدافزارها برای کلاه برداریهای الکترونیکی و جلوگیری از اوناست.
ممکنه این مطلب به دردتون بخوره: تست سخت افزار گوشی شیائومی
جمع بندی
از برتریهای رابط کاربری شیائومی میشه به قابلیت شخصیسازی بالای اون اشاره کرد. با استفاده از شخصی سازی رابط کاربری شیائومی میتونین تمام تماسها رو ضبط کنین، پروفایل شخصی جداگانه بسازین، با به کارگیری MI Remote تلوزیون و دستگاههای پخش رو کنترل کنین، فایلهای گوشیتون رو مخفی کنین و از امکانات دیگهای که در اختیار شما قرار میده استفاده کنین.
البته در کنار مزایای این رابط کاربری معایبی هم وجود داره که بعضی از کاربران از اون ابراز نارضایتی میکنن. یکی از این معایب میتونه سرعت کمشدن شارژ باتری نسبت به باتریهایی با ظرفیت مشابه باشه. البته باید در نظر داشته باشین عوامل زیادی بر سرعت تمامشدن باتری اثر میذارن.
به طور کلی مشکلات یاد شده در این مقاله، به صورت کلی و اثبات شده نیستن. این مشکلات در همهی گوشیهای شیائومی ممکنه وجود نداشته باشن و فقط بعضی از کاربرا با این مسائل مواجه شن که به گفتهی شیائومی با آپدیتهای جدید برطرف میشن.